Avocații aleși și controlați de SRI și STS – proiectul propus chiar de un avocat

Postat de pe 20 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

La fel cum în ultimii ani s-a încercat introducerea controlului total al cetățenilor și a vieții acestora prin diverse măsuri și legi abuzive, se urmărește, mai nou, și controlul asupra avocaților, așa cum a avertizat Iosefina Pascal în partea a doua a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM.

La sfârșitul anului trecut a apărut proiectul de lege cu privire la faptul că avocații au nevoie de aviz ORNIS pentru a-și reprezenta clienții în anumite dosare. Avizul ORNIS dă dreptul posesorului la accesarea documentelor clasificate, actelor cu caracter secret, adică note informative de la STS, SRI, SIE și alte servicii de acest gen. Astfel, se va face o listă cu avocații care sunt autorizați ORNIS. Dar a apărut apoi și un alt proiect de lege care-l continuă pe cel menționat anterior și care instituie un control asupra avocaților. Este vorba de o inițiativă din partea PNL, propusă de Daniel Fenechiu, care este și avocat, și care prevede că se va putea putea comunica între avocați și clienți dacă aceștia au identitate digitală oficială. Infrastructura tehnică pentru aceste comunicații va fi asigurată de STS și SRI care vor deține astfel baza de date din domeniu.

„Din start secretul profesional care este foarte important va fi încălcat, la fel și dreptul prin care avocații își exercită profesia, dar și dreptul cetățenilor la apărare și asistență juridică. Au existat deja în România nu puține cazuri de avocați care au fost judecați și unii chiar condamnați pentru faptul că și-au reprezentat clienții”, a avertizat Iosefina Pascal.

Identitatea digitală va fi implementată în România din luna mai 2023, conform comunicatelor ministrului Burduja, iar aplicarea acesteia va duce la îngrădirea drepturilor și libertăților constituționale ale cetățenilor, afectând toate domeniile sociale.

„Daniel Fenechiu m-a amenințat în toate felurile după ancheta jurnalistică amplă pe care am făcut-o despre acesta, dar în ciuda amenințărilor și presiunilor eu îmi fac datoria de jurnalist; important ar fi să le spuneți cetățenilor care este motivul pentru care ați inițiat acest proiect de lege contestat pe bună dreptate de unele publicații, de ONG-uri și mai ales de avocați. Aveți acestă datorie față de colegii de breaslă dar și față de cetățeni”, a punctat jurnalista.

Avocații vor fi selecționați abuziv prin această lege și își vor exercita încorsetați meseria, ceea ce este foarte grav având în vedere că aceasta este o meserie liberală în care ei trebuie sa-și dedice toată priceperea pentru apărarea și reprezentarea cât mai corectă a clienților.

„Este periculos, mai ales că au apărut iar protocoalele secrete între servicii și justiție, au apărut iar interceptările fără mandat, iar dacă și avocații vor fi controlați, democrația va avea de suferit”, a concluzionat Iosefina.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background