Neurotehnologia, modalitate de ajutor a omului sau distrugere a sa?

Postat de pe 19 iulie 2021

Autor: Iris Drăghicescu

În emisiunea de duminică „Lumi în coliziune”, moderată de Radu Golban, invitatul său, Andrea Lavazza, filosoful italian și cercetătorul de la Centro Universitario Internazionale, a vorbit despre problematica neuroeticii și neurotehnologie.

„Noile neurotehnologii utilizează instrumente ce au luat naștere pentru vindecarea bolilor neurologice. Dar, acestea pot genera și riscuri pentru integritatea intimității.”

„Acest lucru înseamnă că există îngrijorări cu privire la utilizarea neurotehnologiilor. Când cineva este supus intervenției unei neurotehnologii, expune integritatea sa mentală amenințării.

Astfel am început noi, cei din comunitatea științifică, filozofii, să ne gândim la neuro-drepturi, o protecție specială acordată oamenilor.”

„Acest termen, acest concept de neuro-drepturi a fost tradus din limba engleză, unde termenul este „neuro-right” și face trimitere atât la utilizarea neurotehnologiilor cât și la drepturile omului ce sunt consacrate deja”, a declarat Lavazza.

„Din ce am citit și am înțeles, aceste tehnologii pot să schimbe ceea ce înseamnă, în cel mai strict sens al cuvântului, a fi ființă umană. Este ființa umană, precum noi o cunoaștem, în pericol?”, l-a întrebat Golban.

„Este o întrebare foarte importantă. Evident, neurotehnologiile nu sunt împotriva ființei umane. Ele au fost instrumente concepute pentru a îmbunătăți condiția umană. Dar, bunele intenții nu sunt întotdeauna puse în practică, iar eu dau rezultatele scontate”, a răspuns Andrea Lavazza.

„Când ați realizat pentru prima dată că, de fapt, dacă această dezvoltare a tehnologiei nu este supusă unui cadru legal ar putea să fie un adevărat pericol pentru omenire? Va înfricoșat mai degrabă succesul și evoluția tehnologică, ceea ce în mod concret este deja astăzi posibil sau sunteți proactiv?”, s-a interesat Radu Golban.  

„Cred că rolul filozofilor și specialiștilor în etică este să analizeze toate efectele posibile generate de dezvoltarea tehnologiilor și să tragă un semnal de alarmă asupra riscurilor. Asta nu înseamnă că vom avea doar încălcări ale eticii sau ale regulilor”, a afirmat Andrea Lavazza.

Emisiunea „Lumi în coliziune”, cu Radu Golban, este difuzată pe frecvența 96,9 MHz, în fiecare duminică și poate fi vizionată integral pe YouTube sau Facebook la Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background