Naționalizarea PETROM trebuie urgentată! Năstase și Popescu trebuie trași la răspundere, principalul indiciu al corupției fiind în contractele de consultanță

Postat de pe 12 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a continuat analiza legată de naționalizarea Petromului, procedură susținută de cei care își doresc o revanșă economică asupra Austriei. Analistul a explicat dacă și cum s-ar putea realiza acest demers, având în vedere gravele ilegalități tolerate de către statul român, de la privatizare la derularea activității sub management austriac.

Pe lista vinovaților pentru privatizarea frauduloasă făcută de Adrian Năstase și Dan Ioan Popescu ar trebui adăugat și Eugen Dijmărescu, Ministrul Comerțului de la momentul respectiv, care o avea drept consilieră pe Diana Șoșoacă. Petru Romoșan a dezvăluit că Eugen Dijmărescu a fost ofițer extern în rețeaua DIE, în timp ce Adrian Năstase ridica în slăvi guvernul Ceaușescu prin anii ’88-’89. Cât despre Dan Ioan Popescu, se știe că a fost Șef de Cabinet într-un minister al unui guvern ceaușist.

sursă: Agerpres Foto

În ceea ce privește privatizarea Petromului, în 2003-2004 s-au îmbulzit 15 ofertanți din toate colțurile lumii, rămânând în final doar doi competitori: Halliburton, reprezentant al Americii, și OMV, care reprezenta nu Austria, ci Rusia, potrivit spuselor lui Petru Romoșan. Se pare că americanii nu au avut până la urmă nicio treabă cu privatizarea Petromului, pentru că au fost înlăturați în mod brutal.

Petrom era la vremea aceea un gigant în industria petrolieră, având câștiguri imense, zeci de mii de angajați și foarte multe rafinării, stații de distribuție și alte astfel de mecanisme. OMV era o firmă de 10 ori mai mică și mai puțin dezvoltată. „Cum cumpără o întreprindere de 5-6 mii de salariați una de 10 ori mai mare? Ce-a spus Năstase în discuția oficială când se semna contractul? Cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica’. Deci omul știa foarte bine ce făcea. Știa foarte bine că livra economia și politica românească prin OMV rușilor. Știa că, dacă făcea asta, era protejat”, a dezvăluit Petru Romoșan.

Deci Petromul avea, și încă are, un potențial extraordinar, doar că între timp au fost închise și distruse o mulțime de combinate și sonde de pe teritoriul României. De un an și jumătate, OMV-ul scade producția de petrol și gaz tocmai ca să poată fi mărit prețul în mod artificial. În realitate, ei extrag mult mai mult și declară mult mai puțin, potrivit explicațiilor lui Petru Romoșan.

sursă: StirileProTV

Naționalizarea Petromului

Corupția din țară care atinge cote maxime și întreaga fraudă mușamalizată în cazul privatizărilor criminale de la începutul anilor 2000 nu pot fi demonstrate și devoalate decât dacă serviciile secrete, care au monitorizat totul, scot la iveală documentele și probele adunate. Asta se poate realiza doar la un ordin politic pe care actuala guvernare nu-l va da niciodată, pentru că aparține în totalitate Factorului Extern, a declarat Petru Romoșan în cadrul emisiunii.

O altă variantă pentru ca tot circul din jurul privatizărilor să fie scos la iveală ar fi cercetarea în amănunt a contractelor de consultanță realizate la acea vreme. Petru Romoșan a dezvăluit că guvernul de atunci a plătit în anii 2003-2004 24 de milioane de dolari către trei firme de consultanță străine. Aici se găsesc urme ale corupției care i-ar putea incrimina direct pe miniștrii care au orchestrat atunci întreaga operațiune.

Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu și Eugen Dijmărescu ar trebui trași la răspundere, mai ales că primii doi s-au și îmbogățit brusc după ce au încheiat contractul de privatizare a Petromului. Mai mult decât atât, în poza de la semnarea contractului apare și Diana Șoșoacă. Deci și doamna senator deține informații esențiale pe care le-ar putea folosi pentru ca cei responsabili să fie trași la răspundere.

sursă: Aktual24

„Serviciile românești sunt plătite ca să facă treabă pentru România, nu ca să ascundă aceste documente vitale pentru poporul român. Ascund o pierdere de peste 10 miliarde de dolari, ba chiar de 20 de miliarde, dacă punem la socoteală și toate activele!”, a subliniat analistul Petru Romoșan.

Petru Romoșan a punctat la finalul emisiunii că obrăznicia Austriei ne oferă nouă prilejul să reparăm problema lipsirii României de resurse energetice. Ceea ce contează acum nu mai este intrarea în Schengen, ci procesul de naționalizare care trebuie pornit cât mai curând pentru a ne apăra pe parcursul următorului deceniu, având în vedere că aceste resurse energetice sunt decisive pentru suveranitatea și siguranța națională a unei țări.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background