Kosovo – noua bombă cu ceas a Europei! Apare Mini-Schengenul?

Postat de pe 12 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Iosefina Pascal a abordat luni, în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, subiectul legat de izbucnirea unui nou potențial conflict în Balcani și alternativa la Schengen.

Kosovo reloaded?

„Ieri au început tensiunile în nordul Kosovo, iar noaptea trecută chiar s-au auzit explozii și focuri de armă! Sârbii kosovari au ridicat baricade într-o regiune din nordul Kosovo”, a anunțat jurnalista Iosefina Pascal la începutul emisiunii.

Un fost polițist, Dejan Pantic, a fost arestat de poliția kosovară sâmbătă pentru un presupus act terorist. Regimul de la Belgrad a declarat că albanezii kosovari au înscenat asta pentru a-l aresta pe fostul polițist care este liderul opoziției sârbe din Kosovo.

A fost convocat Consiliul de Apărare de către Președintele Vucic al Serbiei și a fost mobilizată armata. Vucic a zis că are dreptul să ceară ajutorul trupelor ONU de menținere a păcii pentru a opri escaladarea conflictului. Joseph Bolen a declarat ca e inadmisibilă  provocarea sârbilor la adresa Kosovo. „Se pune benzină pe acest foc mocnit. Există potențialul unui nou conflict armat și unii spun că este inevitabilă confruntarea”, a mai adăugat Iosefina.

sursă: Wikipedia

Sârbii nu pot uita ce s-a întâmplat în 1999, când NATO a bombardat Serbia. Oare se repetă acel scenariu? Kosovo vrea să intre în UE, ceea ce e inacceptabil. Există și aici o dublă măsură, unii au voie să fie secesioniști, alții nu. Noi nu putem recunoaște asemenea teritorii și această tendință revizionistă. Este similar cu ceea ce urmăresc ungurii cu Transilvania.

A fost problema cu numerele de înmatriculare, apoi cu alegerile, iar acum apare un nou motiv de escaladare; e posibil că va degenera, deoarece apar opinii care incită la conflict. Asta nu se mai cheamă diplomație.

Reprezentantul regional al Departamentului de Stat al SUA, Gabriel Escobar, a făcut azi o vizită la Pristina. E același oficial care a fost în regiune în perioada bombardamentului asupra Serbiei din 1999. „Se pune gaz pe foc! Este o dorință clară de a deschide un nou conflict, ținta fiind indirect Rusia care nu poate face nimic pentru Serbia, văzută ca un aliat al acesteia. Se poate reedita scenariul din 1999!”, a avertizat Iosefina Pascal.

Bulgaria și mini-Schengen

sursă: Euronews

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a avut ieri o convorbire telefonică cu Ursula von der Leyen pe tema spațiului Schengen. Acesta a declarat, conform purtătorului de cuvânt al Instituției Prezidențiale, că `nu pot fi securizate granițele UE daca Bulgaria nu este în Schengen’. „Dar acum câteva zile tot președintele Bulgariei a declarat că ‘prostia UE trebuie taxată prin crearea unui mini-Schengen’”, amintește jurnalista.

S-a avansat ideea ca România și Bulgaria, care nu au fost primite în Schengen, dar și alte țări din zonă și chiar Turcia să-și creeze propriul spațiu economic și de securitate la granițe. Dar în acest scenariu România cu portul Constanța ar trece pe locul 2, Turcia devenind țara care ar monopoliza comerțul pe mare. România este o problemă pentru Olanda și pentru celelalte țări care dețin porturi, ăsta fiind motivul neaderării la Schengen.

„Ideea Bulgariei nu e rea, deși pare o utopie, însă interesul nostru este să fim noi subiectul. Este o variantă și măcar bulgarii au idei, sunt determinați, pe când noi suntem inerți, încremeniți în slugărnicie și servilism”, încheie Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background