Ghilezan: E clar că privatizarea PETROM a fost frauduloasă, deci naționalizarea e posibilă și necesară!

Postat de pe 12 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Ediția de luni a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a axat pe #Păcălelii Schengen, fiind dezvăluite detalii spectaculoase, precum cine anume dintre partenerii noștri externi și în ce scop i-a indus în eroare pe politicienii români ce-au dat asigurări publice pentru reușita demersului.

Apropo de demersurile de naționalizare a Petromului care au fost demarate de Realitatea Plus, dar nu numai, Marius Ghilezan a declarat că susține această inițiativă și a dezvăluit detalii importante și neștiute despre parcursul firmelor OMV și Petrom în România. Jurnalistul a menționat cum generalul Ioan Talpeș a mărturisit, în cadrul emisiunii moderate de Anca Alexandrescu la Realitatea, că în anul 2002, în întâlnirile dese pe care le avea cu reprezentanți de vază ai Occidentului, i s-au indicat două state ca fiind tutorii României în procesul de aderare la UE: Grecia și Austria. Austria avea în anii 2000 un PIB mai mic decât România de astăzi, însă acesta a crescut considerabil după afacerile începute în urmă cu două decenii.

Tot în 2002-2003, Adrian Năstase, premierul de atunci al României, a preferat să încheie un contract cu OMV în defavoarea firmei americane Halliburton, fără să-și motiveze alegerea. Până în ziua de astăzi românii au fost lăsați să se întrebe cu amărăciune dacă nu cumva poate ar fi fost mai avantajoasă colaborarea cu Halliburton. „Filiera de îndestulare era pe linia lui Dan Ioan Popescu, care avea legătura cu OMV-ul. Dan Ioan Popescu este cel care a negociat privatizarea Petrom. El îl informa doar din când în când pe Adrian Năstase” este explicația oferită de Cozmin Gușă, menită să clarifice cât de cât situația. În 2004, toate partidele au votat legea de privatizare pentru a-i exonera de răspundere pe membrii guvernului Năstase pentru privatizarea frauduloasă făcută, a adăugat analistul.

Garanții false ale intrării în Schengen

Austriecii și-au băgat nasul în multe dintre problemele interne ale României, axându-se mai ales pe politica energetică de la noi din țară. Nimeni nu se gândea că Austria, după ce s-a îmbogățit ani la rând pe spatele României, ar fi putut vreodată să voteze împotriva intrării noastre în spațiul Schengen. Doar s-au făcut atâtea declarații de la nivel înalt care au oferit garanții că România va intra fără probleme în Schengen… Iată că n-a fost așa cum au spus de-alde Marcel Ciolacu sau Ion Cristoiu.

Întrebat cine ar fi putut fi în spatele #PăcăleliiSchengen, jurnalistul Marius Ghilezan a oferit următorul răspuns: „Austria a fost doar un proxy. Hegemonul n-a dorit!”. Și se pare că hegemonul i-a pus pe politicienii români să joace în acest teatru prost până în ultima clipă, dând speranțe deșarte tuturor. România a ajuns (dacă nu era deja) de râsul întregii Europe, fiind umilită de o țară fără o importanță majoră cum este Austria. „Hegemonul ne ține legați. Nu avem libertate”, a mai spus Marius Ghilezan.

Concluzia emisiunii formulată de Marius Ghilezan a fost următoarea: „Ar trebui refăcută o Comisie Europeană a Dunării. Noi putem să chemăm Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria și să refacem Comisia Europeană a Dunării. Dacă politicienii au viziune, refac ideea Reginei Maria de Commonwealth balcanic’. Legile europene și internaționale nu exclud o uniune de țări în Balcani”.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background