Mircea Toma: Crizele, fie că e vorba de pandemie sau de război, sunt ostile democrației

Postat de pe 23 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Dincolo de propagandă”, difuzată la Radio Gold FM, Andrei Gușă a pus pe masă ideea liberalizării rețelelor de socializare de tip Twitter sau Facebook, după ce deținătorii acestor aplicații, Elon Musk și Mark Zuckerberg, au încercat să ofere ceva mai multă libertate de exprimare utilizatorilor. Totodată, se pregătește înființarea unui CNA european și deci se pune întrebarea ce jurisdicție va avea acest nou for.

Decizia lui Elon Musk și a lui Mark Zuckerberg de a liberaliza platformele pe care le dețin vine după ce în ultimii 3 ani, timp în care omenirea s-a confruntat cu o pandemie și cu izbucnirea războiului din Ucraina, opiniile utilizatorilor au fost cenzurate pe anumite subiecte. Mircea Toma a punctat faptul că „o situație de criză mare nu este prietena democrației”, precizând totodată că pe perioada pandemiei a fost necesară adoptarea unor măsuri care au restrâns anumite libertăți în unele țări. Însă, ceea ce este esențial pentru protejarea pe termen lung a democrației este tocmai delimitarea clară a acestor intervenții de tip răspuns la crizele de mare amploare, cum au fost pandemia și războiul, atât din punct de vedere al duratei, cât și din punct de vedere al procedurii în sine.

În prezent, războiul din Ucraina se extinde la scară globală prin atacurile informaționale și propagandistice care circulă cu o viteză inimaginabilă în presa de pretutindeni. Se manipulează informațiile în așa fel încât să favorizeze sau să defavorizeze o anumită tabără dintre cele două implicate în război, punându-se în mișcare un amplu mecanism propagandistic, unde sute de angajați fabrică fel de fel de știri pe care le particularizează de așa manieră încât să atingă anumite corzi sensibile ale țărilor în care se propagă știrile respective.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background