Constituția Austriei protejează dreptul de a folosi numerar!

Postat de pe 22 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În ediția de joi a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a avertizat asupra încercării de a introduce identitatea digitală globală de către organizații cum este și ONU, în tandem cu introducerea monedelor digitale.

Se prevestește că vom avea atât de multe identități digitale, că ne vom încurca în ele. Pe de-o parte, se dorește introducerea identității digitale globale, pe de altă parte, la nivel local, Sebastian Burduja dorește să implementeze identitatea digitală națională, dând startul la fel de fel de abuzuri și de furturi de identitate din cauza vulnerabilității bazelor de date. Peste toate acestea vine și identitatea digitală europeană.

Antonio Guterres, șeful ONU, plusează și vrea să lege identitatea digitală globală de contul bancar al fiecărui cetățean „pentru a simplifica viața oamenilor”. Există, însă, o serie de țări care se opun acestui curent. Austria, de pildă, are prevăzută în Constituție încă din 2016 protejarea banilor în numerar:

„Populaţia este împinsă să le înlocuiască cu tranzacţiile bancare sub pretextul luptei împotriva terorismului, a evaziunii şi a spălării de bani. Dacă trec prin bancă, banii sunt mai uşor de controlat, însă tocmai acest lucru ar putea fi o problemă pe viitor. în vreme ce mai toate ţările din Europa, inclusiv România, au introdus limite la tranzacţiile cu cash, Austria e aproape să introducă în Constutuţie dreptul de la folosi numerar. Cel mai mare partid de acolo spune că cetăţenii trebuie să fie protejaţi de o eventuală eliminare a banilor de hârtie. Raţionamentul lor se sprijină pe doi piloni. Primul – dreptul oamenilor de a face plăţi sub protecţia anonimatului, astfel încât statul sau bancile să nu ştie pe ce cheltuie cetăţenii fiecare bănuţ. Al doilea pilon este dreptul omului de a alege cum economiseşte şi cum plăteşte: cu cardul sau cu numerar, ţine banii la saltea sau în contul curent. Sunt opţiuni care pot face o mare diferenţă nu numai în urmărirea canalelor de finanţare a grupărilor teroriste, dar şi în eficienţa măsurilor de politică monetară” (Digi24). Și Slovacia se alătură acestui demers.

În timp ce aceste state au îndoieli cu privire la trecerea exclusiv la monede digitale, proiectul pentru introducerea euro digital va fi implementat săptămâna viitoare la Comisia Europeană.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background