Mass-media, influențată de partidele politice la putere

Postat de pe 8 iunie 2021

Autor: Iris Drăghicescu

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, cu Cozmin Gușă, Iurie Ciocan, fost președinte al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova și doctor în științe politice, a vorbit despre politica din Moldova și cum aceasta influențează mass-media.

„Se asigură mediatizarea partidelor politice în egală măsură sau depinde de cine e la putere și de banii băgați? Cum e situația, ca să înțelegem cum va merge campania?”, s-a interesat Cozmin Gușă.

„Avem de față repartizarea mass-media pe lângă două mari formațiuni Partidul PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) și Partidul PSRM (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova). Fiecare dintre ei au un anumit control asupra surselor media și se vede acest lucru în politica editorială a instituțiilor.


Voi cita dintr-un raport OSCE emis cu ceva timp în urmă, asupra istoriei politice în Republica Moldova. Acesta a menționat că în Republica Moldova există o largă diversitate a instituțiilor media și foartă puțină diversitate în interiorul fiecărei instituții media în parte.

Foarte multă lume, care dorește informații diverse, butonează. Mai prinde o știre la un canal și o pune cap la cap cu același eveniment reflectat la un alt canal de televiziune”, a răspuns Iurie Ciocan.


Altă situație pe care a adus-o în discuție Ciocan a fost ratingul canalelor: „recent, m-am uitat pe măsurările care reflectă vizualizările cetățenilor, adică ce privesc cetățenii Republicii Moldova în mass-media. Din păcate, posturile de televiziune din România, care sunt prezente aici în Republica Moldova, stau foarte jos în aceste ratinguri. ProTV-ul este pe locul 12, TVR-ul e și mai jos. Kanal D este pe locul 21 din ordinea vizibilității”.


„În top trei se află canale rusești, care transmit emisiuni rusolingve cu mici inserții de buletine de știri, ori din programe produse local, în teritoriul Republicii Moldova”, a adăugat Iurie Ciocan.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, cu Cozmin Gușă, este difuzată pe frecvența 96,9 MHz, de luni până joi și poate fi găsită integral pe YouTube sau Facebook la Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background