Liviu Alexa: Clujul dă ora exactă în discuțiile despre viitorul președinte!
Postat de Gold FM Radio pe 1 decembrie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Liviu Alexa a realizat un tablou al orașului Cluj-Napoca, locul în care își desfășoară activitatea și orașul considerat capitala informală a țării. Pare că românismul din Cluj s-a deteriorat în ultimii ani, fiind prost înțeles de unii.
„Cluj-Napoca e un oraș poli-fațetat. A început greu de tot viața după Revoluție, ca oraș în inima Ardealului. Te-ai fi așteptat ca de la Cluj, din inima Transilvaniei, să înceapă cu adevărat Revoluția Română, nu de la un ungur din Timișoara”, a punctat Liviu Alexa. Clujul a trăit o perioadă mai întunecată din 1990 până în 2004, sub conducerea primarului Gheorghe Funar, un naționalist renumit pentru politicile sale antimaghiare. Electoratul care îl aplauda pe Funar nu a dispărut, ci există în continuare. Este o comunitate clujeană creștină, pro-familie, anti-avort, anti-LGBT, anti-vaccinare.
Această comunitate de câteva zeci de mii de clujeni se confruntă cu o realitate actualizată și modificată de ideile studenților care vin la universitate, dar și de curentul progresist. „Cluj-Napoca seamănă cu Barcelona: este un oraș mândru, împotriva capitalei, mentalitatea clujenilor este împotriva capitalei, este un oraș care are, la fel ca Barcelona, propria bancă, Banca Transilvania, este un oraș care dă ora exactă în orice discuție importantă despre viitorul președinte”, a explicat Liviu Alexa.
Componenta naționalistă care există în Cluj-Napoca se va întoarce de partea președintelui AUR, George Simion. În Cluj, PSD-ul a fost slab dintotdeauna, iar PNL-ul a fost acaparat de Emil Boc și oamenii săi. George Simion e singurul politician care a demonstrat că are un respect aparte pentru Ardeal, deși este moldovean, și a colindat țara în lung și-n lat, stând de vorbă cu cetățenii și nu trecând prin acea regiune doar în vizită.
Clujul este cu mult mai dezvoltat decât alte orașe din România, aflându-se în competiție directă cu Bucureștiul, pe care chiar îl depășește la anumite capitole. Dezvoltarea și bunăstarea aceasta le oferă clujenilor o mândrie care uneori este exagerată și pe care localnicii o pun pe seama festivalului UNTOLD, care este, mai degrabă, meritul unor privați și nu reprezintă comunitatea din Cluj. Totodată, clujenii se lasă păcăliți de Emil Boc și par să nu observe că, în jurul lor, județe precum Bistrița-Năsăud, Alba Iulia, Satu Mare, Bihor sau Brașov se dezvoltă, își consolidează infrastructura rutieră, construiesc spitale, în timp ce Clujul stă ceva mai prost la acest capitol.
Emil Boc ar putea dezvolta orașul și să-l modernizeze la standarde europene, dar preferă să se agațe de ideea construirii unei structuri de metrou într-un Cluj mult prea strâmt. Miliardele cheltuite pe un astfel de proiect neviabil ar putea fi investite în spitale, școli și chiar spații verzi. Mai mult decât atât, Boc blochează autorizațiile de construcție, oferind aprobări doar unor firme „de casă” care lucrează puțin spre deloc, ceea ce cauzează un haos generalizat în oraș, deși există un potențial uriaș, generat inclusiv de migrația înspre Cluj dinspre alte orașe ale României.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.