Legea confiscării copiilor va fi respinsă în urma discuțiilor și presiunilor societății civile!
Postat de Gold FM Radio pe 25 aprilie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Aurelian Popa a vorbit despre ‘legea confiscării copiilor’ din familiile defavorizate, arătând cine și în ce scop a propus-o și susținut-o și care poate fi deznodământul.
Pl-x nr. 145/2023 vizează organizarea activităților de prevenire a separării copilului de familie, lege ce se cere prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Inițiativa este una absolut benefică, putând să vină în ajutorul celor peste 250 de mii de copii care trăiesc în România în condiții precare, fără acces la educație.
Marea problemă, însă, semnalată de Aurelian Popa în emisiune, este faptul că la art. 5 se înșiruie o serie de criterii care descriu în ce cazuri un copil sau o familie pot fi încadrate la situații de risc și este suficientă îndeplinirea unuia dintre criterii pentru ca o familie să treacă automat în Observatorul Național al Copilului, parte din Sistemul Informatic Național pentru Adopții.
„Acel art. 5 unde sunt definite toate criteriile de vulnerabilitate, făcut după sistemul Aurora al UNICEF și care corespunde 1:1 cu normele metodologice ale unui HG. din 2015 unde sunt fișați toți copiii cu părinți în străinătate, sună a scor social de părinte. Legea nu spune ce se întâmplă dacă tu nu îndeplinești punct cu punct planul acela de a ieși din starea de vulnerabilitate și, apropo de diferențele față de sistemul Aurora al UNICEF, unde criteriile trebuie îndeplinite cumulativ pe o anumită perioadă de timp ca să intri în stare de vulnerabilitate și să fii ajutat, aici e suficient un singur criteriu”, a explicat Aurelian Popa.
Nu este prezentat în lege ce se întâmplă dacă o familie rămâne în stare de risc. Câteva exemple de situații de risc ar fi dacă părintele are o boală cronică, a suferit un accident de muncă și a rămas cu un handicap permanent, cazuri în care starea de risc nu se poate schimba niciodată. Alte exemple ar fi că un părinte nu vrea să-și înscrie copilul la medicul de familie, ceea ce nu este o obligație, ci doar un drept pe care un om îl poate exercita sau nu.
Toată această serie de proiecte de lege impuse prin PNRR arată clar că se lucrează împotriva intereselor României și că ne îndreptăm spre pierderea drepturilor și libertăților cetățenești. În niciun caz nu merită să acceptăm fondurile din PNRR, care și-așa sunt destul de mici față de cât ar fi nevoie, și să ne distrugem la schimb suveranitatea și libertatea.
Până pe data de 15 mai 2023, proiectul de lege nu mai intră pe ordinea de zi, iar până pe data de 5 mai toți cei din societatea civilă care sunt interesați de această lege și vor să intervină se pot înscrie la adresa de email cp07@cdep.ro. Ulterior, se vor face dezbateri și se va ajunge la un verdict final.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro