Ionescu: Sunt revoltat că România e batjocorită de liderii UE, în condițiile în care românii au făcut atâtea sacrificii pentru Ucraina!
Postat de Gold FM Radio pe 19 februarie 2025
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Iulian Ionescu a analizat poziționarea nesigură și precară a UE legată de negocierile ruso-americane, unde n-a fost invitată, respectiv situația României, evident neglijată de către toate părțile implicate. Jurnalistul a arătat ce-ar trebui să solicite azi Ilie Bolojan la conclavul de la Paris, repriza a 2-a.
Jurnalistul Iulian Ionescu s-a declarat profund revoltat de faptul că România e batjocorită de liderii UE, nefiind invitată la întrunirea urgentă de la Paris, în condițiile în care românii au făcut foarte multe sacrificii pentru Ucraina. Marea greșeală a Europei a fost sancționarea Rusiei și întreruperea alimentării cu gaz ieftin a Germaniei, care era motorul economic principal al UE. Concomitent, America și Rusia au pornit negocierile de pace, dialogând de la egal la egal, dat fiind statutul amândurora de superputeri mondiale. Dincolo de stingerea conflictului ruso-ucrainean, SUA au interesul de a slăbi parteneriatul ruso-chinez, pentru că adversarul economic numărul unu al Americii este tocmai China, iar această asociere Rusia-China are potențialul de a falimenta SUA.
Va avea loc o a doua întrunire, organizată tot de Franța, unde sunt chemate să participe și țările europene care nu au avut loc la masa negocierilor inițiale. Problema României este, printre altele, că are un președinte interimar la conducere și aceste chestiuni externe extrem de grave nu se pot discuta cu un lider provizoriu. Pe planul politicii externe, România pare să se confrunte cu un grav deficit de resursă umană cu adevărat capabilă de negocieri în favoarea interesului național. Ilie Bolojan, ca să-și salveze statutul de președinte, chiar și interimar, ar fi trebuit să ceară mandat de la Parlament pentru a participa la tratative, stabilindu-se astfel și elementele concrete de negociere.
Reprezentanții României la a doua rundă de negocieri de la Paris ar trebui să pună accent pe interesele țării în ceea ce privește: garanțiile de securitate, garanțiile economice și asigurări din punctul de vedere al parcursului european al României. În condițiile în care România are cea mai lungă graniță cu Ucraina și a sacrificat cel mai mult pentru a o sprijini, ar trebui să primească aceste garanții. Iulian Ionescu a atras atenția asupra faptului că Republica Moldova ar putea fi folosită ca un soi de „monedă de schimb”, schimbându-i-se traseul de la cel european sperat, la unul orientat către Rusia.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro