Ion Spânu: Suntem ‘condamnați‘ să fim împreună, opinie publică și jurnaliști
Postat de Gold FM Radio pe 25 august 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
În a doua partea a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” din data de 25 august, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a fost realizat un al treilea episod din seria care prezintă decadența presei românești din ultimele decenii. Astăzi, accentul a fost pus asupra șansei afirmării jurnaliștilor de investigații.
„Până ieri, am considerat că și poporul este vinovat de starea presei de astăzi, pentru că i s-a oferit întocmai ce a cerut. Am observat, însă, că oamenii urmăresc Gold FM și mi-am dat seama că publicul a descoperit că pe Internet există podcasturile acestea cu niște persoane care fac presa pe care ei au vrut să o vadă la televizor. Acesta e un semn bun, înseamnă că oamenii caută lucrurile acelea pe care le-au dorit întotdeauna de la presă”, declară Ion Spânu.
Apropo de cazul Daryei Dughina, dar cu o profundă legătură și cu situația presei din România, jurnalistul Ion Spânu evidențiază că: „Jurnalismul de investigație acum este chemat să afle adevărul, căci lumea nu este mulțumită de ceea ce se spune oficial. În schimb, sunt acele imagini de la vamă, de la blocul unde locuia Dughina, iar toate acele imagini reprezintă o investigație. Iată că investigația oferă publicului argumente despre ce a fost acolo”.
„Dacă jurnalismul de investigație ar funcționa cum trebuie, actualul președinte al României s-ar trezi cu un caz penal invocat de presă. Presa de investigație ar pune o presiune imensă asupra oamenilor politici care au plagiat sau care au săvârșit diverse fapte, cum este și cazul Ministrul Economiei din Germania care a plecat din țară”, explică Ion Spânu.
„Acum, când explodează prețurile la facturi, când oamenii simt că pensia nu le ajunge, ei ar avea nevoie întocmai de presa de investigație, care ar trebui să ancheteze cum s-a ajuns aici și care sunt vinovații. Dispărând presa scrisă, omul este neputincios. Jurnaliștii sunt cei care, în numele cetățeanului, merg să vorbească cu miniștrii, fac analize, scriu editoriale. Dacă renunță la noi, cetățenii vor rămâne și ei singuri”, concluzionează Ion Spânu.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro