Ion Spânu: Pentru starea degradată la care a ajuns presa astăzi de vină este și poporul

Postat de pe 18 august 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Ediția din data de 18 august a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a cuprins un al doilea episod din seria de discuții despre decăderea presei românești.

Cozmin Gușă reamintește la începutul emisiunii discuția din episodul trecut care a surprins faptul că decăderea presei a pornit din momentul primului mandat al lui Traian Băsescu. Veteranii presei de atunci au fost înlocuiți de o generație mai tânără, aservită factorului politic.  

„În ultimii 5 ani am asistat la eșecul operațiunii menționate în emisiunea trecută, pentru că niciunul dintre acei jurnaliști pe care i-am enumerat și care au venit pe post de înlocuitori nu a reușit să facă nimic altceva decât să compromită ideea unui jurnalist independent care nu are nevoie de pârghii prin care să fie mânat în funcție de interesele clasei politice, declară Ion Spânu.

„În ultimii ani am asistat la un rateu, iar cel mai bun exemplu este exact acesta: astăzi, după ce ‘elefanții‘ s-au retras și au cedat locurile, înlocuitorii n-au fost în stare să facă nimic. Așa se face că după atâția ani, dacă ne uităm în spațiul presei, se observă că cea mai importantă publicație este ziarul Cotidianul, condus de Cornel Nistorescu, un site extraordinar urmărit de mulți români este Blogul lui Cristoiu, Sorin Roșca Stănescu are Pastila și este urmărit cu sufletul la gură”, demonstrează Ion Spânu.

Alți factori care au condus la involuția presei

Jurnalistul Ion Spânu vine cu o idee inedită, ce ar putea stârni un val de controverse, însă care este bine argumentată. Se pare că „pentru starea degradată în care a ajuns presa de vină este și poporul”, conform lui Ion Spânu.

Explicația este următoarea: „Publicul ar fi trebuit să înțeleagă pericolul imens de a fi distrusă presa, pericol imens pentru viața lui, pentru că jurnaliștii se informau, se documentau și prezentau realitatea din țară cetățeanului, fără ca el să facă vreun efort în plus. Poporul a preferat să se uite la emisiunile de bucătăreală, să vadă emisiunile de modă, să se uite la ‘Las Fierbinți‘ și, între timp, emisiunile de informare au căzut pe locul 7-8 și le-a scăzut cu mult ratingul. Eu sunt de părere că publicul trebuie să aleagă”, spune Ion Spânu.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background