Rusia și alianțele ce se cristalizează în jurul său susțin multipolaritatea

Postat de pe 18 august 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, subiectul central discutat împreună cu analistul Adrian Severin a fost strategia militară a Rusiei din perioada următoare, așa cum reiese aceasta din conferința despre securitatea internațională ce a avut loc recent la Moscova.

„Comparând conferința cu ce a fost în trecut, a fost ceva mai restrânsă ca timp alocat. Au fost mai multe sesiuni plenare, ceea ce-mi spune că s-a dorit transmiterea unor mesaje. Mi se pare foarte interesant mesajul că Rusia nu este singură, nu este izolată, declară Adrian Severin.

„A doua sesiune a fost consacrată securității globale și aici este foarte interesant faptul că au fost prezenți și au intervenit Ministrul de Apărare al Chinei, Ministrul Apărării din India, Ministrul Apărării iranian, a intervenit un om politic important din Pakistan și rușii, bineînțeles”, informează Adrian Severin.

Omogenizarea unei alianțe care include Rusia, China, India, dar și Africa

„Pot să spun că în discursul ministrului Shoigu la un moment dat au fost puse aceste țări împreună, sugerându-se că aici nu avem de-a face doar cu o listă de țări, ci cu o gândire strategică de natură a le aduce împreună. Aici mă refer la un lucru subtil și anume că între aceste țări există litigii tradiționale vechi”, dezvăluie Adrian Severin.

„Această asociere arată că s-a găsit o formulă de a se trece peste litigiile istoricei. Rusia are resurse pentru a aborda politico-economic asemenea țări importante pe care le asociază și acolo ea poate să joace un rol de garant al echilibrului între acești importanți actori internaționali, un rol pe care SUA nu vrea să-l joace. SUA tot timpul găsește prilejul să facă război cu toată lumea sau să implice alte țări în conflictele sale. Abordarea rusească este diferită”, explică analistul Adrian Severin.

Constatăm că toată Africa a fost la conferință. Au spus foarte clar că datorează foarte mult Rusiei, din trecut și în prezent, așa că nici nu se pune problema să se asocieze unui front antirusesc. Decât să spunem că acestea sunt țări de rangul 3, mai bine ne-am da seama că majoritatea sunt împotriva unei politici de sancționare a Rusiei și sunt alături de ea, ceea ce mărește puterea Rusiei”, subliniază Adrian Severin.

„Este cert că a fost o încercare de acord înaintea conflictului din Ucraina, o încercare de a se găsi o formulă consensuală de ordine nouă mondială în contextul actual și că amorsarea negocierii nu a reușit. Mi se pare că acum mesajul este ‘hai să ne întoarcem la punctul acela, hai să negociem această ordine‘. Prin toată politica pe care au dus-o alianțele euroatlantice, am reușit să facem și mai strânsă relația ruso-chineză”, concluzionează Adrian Severin.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background