Începând cu 9 februarie, fermierii polonezi intră în grevă generală și blochează granița cu Ucraina

Postat de pe 5 februarie 2024

Fermierii polonezi din Sindicatul Solidaritatea au anunțat o grevă generală cu închiderea drumurilor și punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina începând cu 9 februarie, deoarece „ poziția Bruxelles-ului este inacceptabilă și răbdarea noastră s-a terminat”, scrie TPR din Polonia. 

„Donald, Volodymyr, aveti două săptămâni să ajungeti la o înțelegere! – acest ultimatum este dat politicienilor de către fermierii din Solidaritatea Fermierilor din Pomerania de Vest. Aceștia amenință că vor bloca granițele cu Ucraina dacă această condiție este îndeplinită.

Si furia fermierilor polonezi este în creștere. Timp de o lună întreagă, din 9 februarie până pe 10 martie, vor bloca drumuri și autostrăzi din toată țara împotriva importurilor de alimente ucrainene și a politicilor UE. Fermierii pregătesc o campanie de amploare în toată țara, inclusiv blocarea granițelor cu Ucraina iar astăzi au prezentat un ultimatum prim-ministrului Donald Tusk și președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky.

Greva generală a fermierilor va începe pe 9 februarie 2024 la ora 10:00.

– Răbdarea noastră s-a terminat. Poziția Bruxelles-ului în ultima zi a lunii ianuarie 2024 este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă. În plus, pasivitatea autorităților poloneze și declarațiile de cooperare cu Comisia Europeană și anunțurile de a respecta toate deciziile Comisiei Europene privind importul de produse agricole și produse alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opțiune decât să declarăm greva generală – a spus într-un comunicat de presă de la NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”, scrie Sadyogrody

– Nu există consimțământ pentru implementarea „Acordului verde european”, a strategiei UE „de la fermă la furculiță” și a Politicii agricole comune a Uniunii Europene în forma propusă. Guvernul polonez trebuie să aibă un plan clar pentru producția agricolă, rentabilitatea producției, reconstrucția procesării poloneze și comerțul polonez. Vom lupta pentru asta până la final. Fermele familiale poloneze sunt baza securității alimentare a țării. Mâncarea poloneză sănătoasă produsă de fermierii polonezi este baza pentru nutriția și sănătatea cetățenilor Republicii Polone. Prezidiul NSZZ RI „Solidaritatea” face apel la SOLIDARITATE întregii comunități agricole – citim în comunicat.

Facem apel la membrii noștri să acționeze împreună și să ne exprime opoziția față de situația actuală. NSZZ RI „Solidaritatea” îndeamnă la unitate și întreprinderea de acțiuni constructive pentru binele întregii comunități agricole. Din cauza protestelor agricole anunțate, NSZZ RI „Solidaritatea” informează despre blocaje temporare rutiere în toată țara în perioada 9 februarie – 10 martie 2024.

– Le cerem compatrioților noștri înțelegere și conștientizare a situației în care ne aflăm cu toții. Luptăm pentru binele nostru comun, care este să protejăm fermele familiale poloneze, adesea ferme multigeneraționale, de colaps și faliment. Fermierii, să ne unim în acțiune – spun sindicaliștii.

Din 9 februarie, fermierii din Pomerania de Vest vor sprijini protestatarii din Elbląg. Până acum, aceștia s-au alăturat de mai multe ori grevelor fermierilor germani și au inițiat proteste în Polonia pe 24 ianuarie.  Astăzi, împreună cu germanii, au blocat din nou punctul de trecere a frontierei din Lubieszyn, lângă Szczecin.

sursă:  TPR


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background