Gina Dafinoiu la Golden Hour cu Jessie: Ce de ascunde în spatele consumului în exces al românilor
Postat de Gold FM Radio pe 25 aprilie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
Coșul de cumpărături s-a scumpit de peste 4 ori din anul 2016 până acum, iar românii resimt din ce în ce mai pregnant o povară financiară care pare să se îngreuneze din ce în ce mai mult de la un an la altul. Anul acesta, Sărbătorile Pascale au fost dominate de sărăcie lucie pentru unii și de sentimentul de neputință și chiar tristețe că nu pot găti bucatele tradiționale care, puse pe masă, adună familia laolaltă, iar pentru alții au fost guvernate de excese, atât alimentare, cât și de cumpărături. În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, psihologul Gina Dafinoiu a explicat ce se ascunde în spatele consumului excesiv al românilor.
Se poate observa o tendință în comportamentul românilor, și a oamenilor în general, care, deși poate duc un trai mai precar și se luptă cu sărăcia apăsătoare, fac tot posibilul ca de sărbători să procure cele necesare pregătirii unei mese îmbelșugate. Psihologul Gina Dafinoiu a evidențiat că aceste cumpărături, care pot fi numite chiar impulsive, se datorează unui bagaj emoțional pe care fiecare îl cară după sine. Oamenii simt nevoia, mai mult sau mai puțin conștient, să își acopere niște lipsuri, iar sărbătorile par a fi prilejul perfect pentru a satisface aceste nevoi. În spatele acestui mod de acțiune se află un gând reconfortant, consolator, care le dă oamenilor sentimentul că totul este bine.
Gina Dafinoiu a mai punctat faptul că aceste cumpărături impulsive ar putea fi determinate și de o puternică frică lăuntrică, legată chiar de tanatofobie (frica de moarte) și de instinctele de supraviețuire. Totodată, pentru unii oameni este posibil ca achizițiile și îmbelșugarea să fie un soi de ritual de recompensare sau răsplătire personală după munca depusă. Pentru alții, cumpărăturile excesive reprezintă o modalitate de fălire în fața celorlalți, vrând să arate că au bani, deși nu este neapărat adevărat, și vrând să se integreze din punct de vedere social. Gina Dafinoiu a avertizat că, deși pare că vorbim despre niște banale cumpărături, toată această goană după produse se poate transforma în „Sindromul shopping-ului compulsiv”.
O altă capcană în care tind să cadă oamenii este shopping-ul online. Pericolul cu aceste cumpărături online este tocmai această ușurință cu care o persoană plătește pentru produsele achiziționate, fără să conștientizeze cât de mulți bani cheltuie, pentru că, plătind dintr-un cont online, nu mai are experiența numărării banilor și nu-i mai percepe pe aceștia prin intermediul mai multor simțuri. Similar, românii tind să meargă la magazine și hipermarket-uri cu sacoșe mari și coșuri de cumpărături mari. Câteva trucuri pe care le-a recomandat Gina Dafinoiu ar fi să aveți întotdeauna bani cash, ca să vedeți exact cât de mulți bani dați pe cumpărături și să conștientizați valoarea banilor munciți, să luați un coș mai mic, pentru că așa „păcăliți”, cel puțin vizual, creierul că ați cumpărat destule lucruri și, la fel, să aveți sacoșe mai mici.
Totodată, se spune că nu trebuie să mergi niciodată la magazin atunci când ți-e foame sau când ești supărat, pentru că vei simți o tentație crescândă să cumperi alimente poate nesănătoase, așa-zisul „comfort food” (mâncare ce-ți oferă rapid o stare de bine, de consolare), sau chiar să iei lucruri inutile care ți-ar oferi o plăcere de moment. De aceea, ar fi indicat să mergeți la cumpărături când sunteți fericiți sau după o sesiune de sport, pentru că, fiind deja încărcați cu endorfine, nu veți mai căuta satisfacția în diverse produse și veți fi mai cumpătați sau ponderați.
Trebuie să fiți foarte atenți, pentru că aceste cumpărături excesive se pot transforma în dependență. De aici, dependența nou creată se ramifică în mai multe probleme psihologice și chiar pragmatice, pentru că veți achiziționa lucruri inutile care vor ajunge la gunoi sau veți simți nevoia să ascundeți ce-ați cumpărat, știind că membrii familiei nu ar fi de acord sau v-ar certa. Aici intervine sentimentul de vinovăție și regret.
Complicațiile și consecințele psihologice adeseori nu se opresc doar la simplul sentiment de vinovăție. Mulți oameni se găsesc în situația în care au vrut să pară ceva ce nu sunt și realizează că nu pot ține pasul cu grupul de care aparțin, iar, în consecință, se instalează anxietatea și depresia.
Ideal ar fi să nu ne scufundăm în marea de plăceri trecătoare care dau un sentiment de bine pe moment, ci să ne luăm un răgaz să reflectăm asupra emoțiilor noastre, asupra factorilor care ne împing să căutăm fericirea temporară în detrimentul construirii ei pas cu pas, prin diverse activități care ne umplu sufletul de împlinire. Gina Dafinoiu îi îndeamnă pe oameni la introspecție și la a încerca să se reconecteze cu sinele, pentru că doar așa pot obține echilibrul emoțional și psihic.
Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro