Ghilezan: Prin aducerea lui Ponta premierul Ciolacu își arogă grade de independență în fața SUA.

Postat de pe 21 august 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre mișcările din PSD și PNL, venirea lui Ponta și posibila plecare a lui Ciucă.

Victor Ponta a fost numit în funcția de consilier onorific al premierul Marcel Ciolacu. Jurnalistul Marius Ghilezan identifică în această mișcare politică două laturi principale: pe de-o parte, prin această decizie Marcel Ciolacu pare să sfideze SUA, luându-și în dreapta sa un personaj care este apropiat de Vučić, de China și de Erdogan; pe de altă parte, Marcel Ciolacu își aduce de partea sa un fost lider al PSD, eliminându-l astfel de pe lista de posibili oponenți.

În tabăra liberalilor, Crin Antonescu a ieșit la rampă și a anunțat public că Eduard Hellvig are mare potențial de prezidențiabil, declarație pe care o parte dintre analiștii politici o consideră necuvenită și venită pe nepusă masă, având în vedere modul în care Crin Antonescu a părăsit scena politică. Pe surse, a apărut informația că PNL-iștii ar dori să-l îndepărteze pe Nicolae Ciucă tocmai din cauza apropierii lui prea mari de Marcel Ciolacu și de PSD; Nicolae Ciucă le-ar fi răspuns colegilor săi de partid că va pleca de bună voie și nesilit de nimeni.

O parte dintre analiștii politici au lansat ipoteza că Iohannis va crea Polul de Dreapta în vederea securizării ascensiunii Laurei Codruța Kovesi în an electoral. Jurnalistul Marius Ghilezan nu este de acord cu această teorie, considerând că nu există compatibilitate între liderii actuali și USR. În condițiile în care Partidul Popular European va face parte din majoritate, lui Klaus Iohannis i s-a promis că va ocupa funcția de Ministru de Externe al Uniunii Europene, luându-i locul lui Josep Borrell. De aceea, este posibil ca președintele Klaus Iohannis să fie nevoit să-și părăsească funcția în toamna anului 2024, președintele Senatului luându-i locul ca interimar. Toate aceste scenarii nu exclud posibilitatea menținerii alianței PSD-PNL, majoritatea liberalilor susținând această variantă.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background