De mâine BRICS va jalona Noua Ordine Mondială

Postat de pe 21 august 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a analizat întâlnirea țărilor din BRICS, ce începe mâine în Africa de Sud, respectiv dezvoltarea confruntărilor din Africa, unde SUA, Rusia și China își dispută controlul.

Între 22 și 24 august 2023 va avea loc Summit-ul BRICS, organizat în Africa de Sud, unde vor participa 71 de state. Se zvonește că vor fi invitate să adere la BRICS și Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Argentina, la care se adaugă și alte state, precum: Algeria, Iran, Indonezia, toate deținătoare de resurse extrem de importante. Se creează astfel o instituție asemănătoare Organizației Națiunilor Unite.

Liderul rus Vladimir Putin va participa la acest summit în format online, delegația propriu-zisă fiind condusă de Sergei Lavrov. Încă nu se știe precis dacă liderul chinez Xi Jinping va participa la eveniment, sursele americane arătând că există o posibilitate ca acesta să participe, în timp ce presa chineză afirmă că Xi Jinping nu va participa. Cert este că summit-ul BRICS, al 15-lea la număr, marchează o schimbare majoră a ordinii mondiale. Mai mulți specialiști, printre care și Ministrul de Finanțe al Africii de Sud, au declarat că BRICS nu urmărește dedolarizarea, ci mai degrabă potențarea schimburilor în monedă proprie.

Într-o primă fază, yuan-ul chinezesc va fi transformat în monedă internațională parțială, urmând ca mai apoi să se treacă la o monedă bazată pe materii prime. Marea luptă pentru Africa se dă tocmai pentru resursele esențiale existente acolo și pentru dreptul de deținere a acestora, tranzacțiile comerciale ale viitorului bazându-se exact pe aceste resurse. În Africa se ciocnesc mai multe interese. În primul rând, există interesul africanilor, care doresc să se elibereze de imperialiști, în special de Franța. Îi împiedică natalitatea extrem de ridicată care provoacă sărăcie. China este interesată de expansiunea economică și de investiții, americanii se retrag, iar francezii vor suferi pierderi enorme din punct de vedere economic. Uniunea Europeană va fi dată la o parte în tot acest joc geopolitic extins, ciocnirea de interese fiind între Rusia, China și SUA.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background