Ghilezan: China vrea să domine planeta pe fondul decăderii americane

Postat de pe 20 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre întâlnirea Putin-Xi de la Moscova și semnificațiile pentru geopolitica planetei.

Astăzi, liderul chinez Xi Jinping și liderul rus Vladimir Putin se întâlnesc pentru a discuta despre încheierea unor posibile înțelegeri ce vizează securitatea, schimburile economice, „un parteneriat fără limite” (așa cum l-a numit Xi Jinping), despre eventualul suport militar oferit Rusiei. „Să nu lăsăm China în brațele Rusiei, pentru că atunci se declanșează războiul lumilor” este îndemnul jurnalistului Marius Ghilezan, idee în jurul căreia acesta și-a construit editorialul, „S-a declanșat războiul lumilor! Va rezista Noua Romă asaltului neobarbarilor?”, și reiterată în cadrul emisiunii.

Se vorbește prea puțin spre deloc despre împăcarea dintre Iran și Arabia Saudită, mediată de China. China joacă în diplomația lumii și pare a avea un rol din ce în ce mai important pe scena geopoliticii mondiale. Mai mult decât atât, sectorul financiar pare a fi de asemenea vizat, întrucât la negocierile de astăzi dintre Rusia și China s-ar putea pune pe tapet și posibilitatea înființării unei bănci mondiale. Schimburile comerciale între Rusia și China au crescut cu 140%, o treime din schimbul SUA-China. „Interesul lumii civilizate nu este să împingă China în brațele Rusiei, ci să continue colaborarea”, punctează Marius Ghilezan.

În baza acestei întâlniri la nivel înalt, China devine porumbelul păcii, dar și noul lider informal, pentru că America a intrat clar în derivă politică, pe când Xi pare să fie mai puternic și mai activ ca niciodată.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background