Foștii șefi ai Academiei de Poliție au fost găsiți vinovați de amenințarea jurnalistei Emilia Șercan

Postat de pe 24 mai 2021

Autor: Adrian Lambru

Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliție, și fostul său adjunct Petrică Marcoci au fost condamnați la închisoare de către Curtea de Apel  București (CAB) în dosarul amenințării jurnalistei de investigații Emilia Șercan. Aceștia vor petrece trei ani cu suspendare după gratii și vor realiza 120 de zile de muncă în folosul comunității.

Adrian Iacob și Petrică Marcoci au fost trimiși în judecată după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a realizat o anchetă care viza acuzații de șantaj – notează Gândul.ro

„La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza», l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, informa DNA în urmă cu doi ani.

Jurnalista Emilia Şercan este cunoscută pentru anchetele sale privind plagiatele din rândul înalţilor demnitari şi al conducerii unor instituţii de invăţământ. Cazul la care a lucrat jurnalista în 2019, cel în care au fost implicați foștii șefi ai Academiei Române de Poliție, s-a soldat cu „un mesaj de ameninţare cu moartea”, conform Emiliei Șercan.

În luna aprilie a anului 2019, jurnalista de investigații a publicat o poză pe contul său de Facebook cu o captură de ecran din mesajerie: „Trimit acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare…dacă nu vrei să urmeze calvarul” – este o parte din mesajul primit de Emilia Șercan. Restul a fost cenzurat pentru a-i proteja pe cei dragi ei.

„Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de ameninţare cu moartea. Până acum am fost înjurată, intimidată, urmărită, s-a încercat compromiterea mea, însă de data asta s-a trecut la un alt nivel” – a scris pe Facebook jurnalista.

Conform Gândul.ro, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție susțin faptul că cei doi inculpați i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, un ofițer de poliție, să cumpere mai multe telefoane la mâna a doua și cartele preplătite pentru a-i transmite mesaje de amenințare Emiliei Șercan. Ofițerul și-a recunoscut vina.

Și Bărbulescu Gheorghe Adriana a fost condamnat la 1 an de închisoare cu amânarea executării.

Toate deciziile luate de Curtea de Apel București pot fi contestate, astfel încât cazul ar putea ajunge la Instanța Supremă.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background