Este posibilă frauda electorală în Republica Moldova?

Postat de pe 7 iulie 2021

Autor: Iris Drăghicescu

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, cu Cozmin Gușă, invitatul de astăzi, Iurie Ciocan, doctor în științe politice, a vorbit despre ultimele estimări înaintea votului de duminică din Republica Moldova.

„În Republica Moldova, declar cu toată certitudinea că alegerile nu pot fi fraudate în ziua alegerilor prin manipularea buletinelor, procesorul verbale ori altor acțiuni ce pot distorsiona rezultatul alegerilor. În Republica Moldova sunt influențate opiniile alegătorilor până în ziua alegerilor.”

„Tot ce ține de procedură votului, în tabularea rezultatelor, vizualizare acestor rezultate, este perfect securizat. Noi, în cel mult trei ore după închiderea secțiilor de votare punem pe tapet rezultatele alegerilor și le arătăm”, a afirmat Iurie Ciocan.

„Înseamnă că această agitație legată de institutele de sondare care publică sondaje false este destinată singurei posibilități de fraudare indirectă, prin prezentarea unor rezultate false și influențarea opiniilor de vot”, a spus Cozmin Gușă.

„Acesta este scopul. M-aș abține să fac declarații de genul „sondaje false”, pentru că rămâne să  vedem totuși ziua alegerilor și aprecierea acestor sondaje. Dar, prin sondaje se manipulează în cel mai grosolan mod voința individuală. Oamenii nu sunt dispuși să voteze un partid „care nu are șanse”, după cum spun ei.”

„Îmi zicea recent un coleg: <Eu, tradițional, am votat cu un anumit partid. Dar, dacă văd că este cotat cu 1% merg să susțin un partid puternic, să nu irosesc votul>”, a declarat Iurie Ciocan.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, cu Cozmin Gușă, este difuzată pe frecvența 96,9 MHz, de luni până joi și poate fi găsită integral pe YouTube sau Facebook la Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background