Escrocheria Mintia îi implică pe americani, cumpărătorul fiind doar un interpus

Postat de pe 1 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre scandalul privatizării termocentralei Mintia. Ion Spânu declară: „Noi, care avem totuși o anumită independență energetică pe care alte state mari din Europa nu o au, am fi putut să supraviețuim mult mai ușor acestor vremuri și celor care vor veni”.

În astfel de momente grele din cauza războiului de la graniță și din cauza diverselor crize care au luat țara cu asalt, precum cea alimentară, a carburantului, a prețurilor, ar fi fost nevoie ca statul să se asigure că există o bază solidă de resurse care să contribuie la bunăstarea cetățenilor. În schimb, într-o manieră similară cu ceea ce s-a întâmplat cu Petrom, se pare că liderii politici vând Centrala Mintia în plină criză energetică.

Ion Spânu amintește că în urmă cu ceva timp lumea se întreba de ce nu se dă drumul la Centrala Mintia, din moment ce investiția era aproape finalizată, iar UE a sugerat ca statele să treacă la producerea energiei pe bază de cărbune. Cu toate acestea, s-a aflat recent că această centrală a fost vândută cu 91 de milioane de euro, în condițiile în care s-au investit în ea 150 de milioane.

Se pare că Centrala Mintia era în insolvență, motivul fiind incapacitatea societății de a plăti certificatele de emisie impuse de UE. Centrala a fost vândută către Ahmed Ismail Saleh, CEO al Mass Group Holding. Ion Spânu susține cu argumente regăsite și în articolul lui Dan Pavel că Ahmed Ismail Saleh, care a preluat centrala, este cunoscut drept un afacerist misterios. Din articol reiese că Ahmed ar fi o interfață a americanilor, indiciile principale fiind că are legături cu momentul cuceririi Bagdadului și faptul că a devenit mijlocitor de energie pentru zonele controlate de armata americană. Așa-zisa licitație a fost un aranjament, potrivit jurnalistului de investigații Ion Spânu.

Concluzia la care s-a ajuns în urma discuției este că afacerea necurată de la Mintia poate deschide seria unor vânzări păguboase pentru România. Este posibil să fie vizate companiile mari, precum Hidroelectrica, Romgaz, TransGaz. „Cauzele pentru care România riscă în acest moment să intre în faliment sunt tolerarea jafurilor, în detrimentul profitării de niște oportunități care ne-ar scoate din necazuri”, afirmă Ion Spânu.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background