Severin: Gorbaciov nu este vinovat că noi nu eram pregătiți să trăim libertatea

Postat de pe 1 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a pus accent pe acțiunile făcute de Mihail Gorbaciov în timpul vieții sale și implicațiile acestora pe plan mondial, pe plan intern, în Rusia, și pentru România.

Adrian Severin menționează că ar fi făcut două mari greșeli, între anii 1990-1991, moment în care era Ministru al Reformei, și concomitent cu perioada marilor acțiuni realizate de Mihai Gorbaciov. Pe de-o parte, Adrian Severin susține că a greșit atunci când a crezut că tranziția de la dictatură s-ar fi putut face fără violență. Prin funcția deținută atunci și cu ajutorul partidului, Adrian Severin a încercat să integreze vechile structuri în noul sistem, considerând că revoluția din România nu ar trebui să fie succedată de o perioadă de teroare.

Adrian Severin adaugă că, la momentul respectiv, a încercat să elimine influența externă majoră, incluzând aici și influența sovietică, și a reușit să folosească pârghiile puterii pentru a româniza schimbarea și pentru a transforma o lovitură de stat într-o revoluție. Totodată, s-a făcut tot ce era posibil pentru a nu se ajunge la semnarea unui tratat care limita, într-un fel sau altul, libertatea României de a alege alianțele viitoare.

A doua greșeală a fost credința că românii vor dori libertatea, însă realitatea a fost diferită. Cetățenii nu-și doreau libertatea, pentru că nu știau cum să o administreze, conform lui Adrian Severin.

Conflictul dintre Putin și Gorbaciov

Pe parcursul emisiunii a fost publicată o știre care informa că actualul lider al Federației Ruse, Vladimir Putin, nu va participa la funeraliile lui Mihail Gorbaciov. Cozmin Gușă subliniază faptul că Putin și-a exprimat în repetate rânduri părerea mai puțin bună despre Gorbaciov, considerându-l pe acesta persoana care a girat cel mai mare dezastru din istoria Rusiei prin felul în care a negociat închiderea ciclului sovietic.

Adrian Severin este de părere că această decizie a lui Putin nu este potrivită și că liderul Rusiei greșește dintr-o anumită gândire istorică. El vrea să arate că este liderul care apără puterea Rusiei, în timp ce Gorbaciov a abandonat-o. Analistul Adrian Severin evidențiază că, deși ideea anterior menționată e înrădăcinată în mințile multora, Mihail Gorbaciov nu este cel care a prăbușit Uniunea Sovietică. Gorbaciov nu a capitulat în fața Occidentului, ci a propus un armistițiu, potrivit lui Adrian Severin.

”Propaganda occidentală a acreditat ideea că în perioada negocierilor de la Malta, Gorbaciov ar fi capitulat în Războiul Rece și că ar fi propus o soluție cât se poate de blândă pentru tratarea învinsului, adică URSS. Occidentul avea nevoie de o asemenea legendă, pentru a se putea prezenta ca un învingător și pentru a-și putea legitima calitatea de unic lider al lumii, explică Adrian Severin.

Influența lui Gorbaciov asupra României

Gorbaciov a fost dat jos și, odată cu el, a fost dat jos și guvernul Roman. A existat un nucleu dur la guvernare, înlăturat în 1991, care a transformat lovitura de stat în revoluție. Atunci s-a luptat ca România să depășească nivelul perestroika și să fie scoasă din zona sateliților sovietici. Ei plănuiau pentru România ceva ce nu convenea liderului occidental, după spusele lui Adrian Severin. Există o legătură între prăbușirea URSS și oprirea revoluției române.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background