Emil Boc dorește o nouă hartă a României prin desființarea județelor

Postat de pe 28 mai 2021

Autor: Adrian Lambru

Primarul Clujului susține o reformă administrativ-teritorială a țării. Emil Boc este de părere că o comprimare a județelor și formarea unor regiuni ar contribui la modernizarea României prin atragerea de fonduri europene.

Pentru această realizare ar fi necesară o schimbare a Actului Constituțional pentru că „România nu are regiunea în Constituție, avem regiuni ca și ONG-uri. Soluția este modificarea Constituției, de a introduce regiunea în Constituție” – a declarat Emil Boc pentru stiridecluj.ro.

Fostul premier susține această reformă administrativ-teritorială pentru a atrage fonduri de la Uniunea Europeană ce ar ajuta la modernizare și la creștere economică: „România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800 de mii de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele”.

Acest sistem de împărțire teritorială a României în 41 de județe persistă din anul 1968.  Edilul Clujului consideră că prin această măsură se va „distruge un sistem clientelar” care funcționează de 55 de ani. „În județe, pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani” – a adăugat Emil Boc pentru sursa mai sus menționată.

Un astfel de proiect a mai fost inițiat și în 2011, când Emil Boc ocupa funcția de prim-ministru, însă nu a avut succes. „Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR -ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit” – a declarat Emil Boc.

Emil Boc a fost premierul României în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, iar în prezent este primarul Clujului, funcție pe care o deține de 9 ani.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background