După atacul din Israel, Ucraina se arată frustrată de lipsa sprijinului occidental

Postat de pe 16 aprilie 2024

„Întreaga lume a văzut ce este adevărata apărare. A vazut că se poate. Și întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în această apărare ”, a remarcat președintele Volodymyr Zelensky, exprimând cu voce tare sentimentul de frustrare în rândul populației, scrie Le Monde

„Întreaga lume a fost martoră la acțiunile aliaților pe cerul deasupra Israelului și a țărilor vecine. Ea a demonstrat cât de eficientă poate fi unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe suficientă voință politică. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania au acționat împreună și cu eficiență maximă. 

Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Și lucrează împreună și în coordonare cu alții, pentru a preveni escaladarea ulterioară.

Israelul nu este membru NATO, așa că nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea articolului 5. 

Și nimeni nu a fost târât în ​​război. Pur și simplu au contribuit la protecția vieții umane. 

„Shahed-urile” de pe cerul de deasupra Ucrainei sună identic cu cele din Orientul Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același peste tot.

Cerul european ar fi putut primi același nivel de protecție cu mult timp în urmă dacă Ucraina ar fi primit un sprijin deplin similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. 

Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele.”

a scris Zelensky pe site-ul presedintiei Ucrainei

În timp ce ajutorul occidental se epuizează, în special din cauza diviziunilor politice din Congresul american, situația de pe front s-a deteriorat recent pentru Kiev, care își cere de luni de zile partenerii să livreze mai multe arme și sisteme de apărare antiaeriană.

În acest context, sprijinul militar occidental care a ajutat Israelul să intercepteze aproape toate rachetele și dronele explozive ale Iranului a stârnit o amărăciune profundă la Kiev. „Nu retorica protejează cerul”, a adăugat el, îndemnând susținătorii Kievului să nu „închidă ochii la rachetele și dronele rusești” care vizează Ucraina. Apel repetat luni de șeful diplomației, Dmytro Kuleba.

sursă: Le Monde


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background