Dorel Vișan despre călătoria în Rusia. Părerea sa despre Putin și Nikita Mihalkov.

Postat de pe 2 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, celebrul actor Dorel Vișan a vorbit despre concluziile vizitei sale recente la Moscova, ocazionată de participarea cu ”21 de rubini” la BRICS FILM FESTIVAL, respectiv despre români și România în anul electoral 2024.

Dorel Vișan a mărturisit că întreaga echipă din spatele peliculei ”21 de rubini” a mers în Rusia cu gând de pace și cu sufletul plin de românism. Membrii echipei au fost întâmpinați cu multă căldură și într-o atmosferă de normalitate. „Mie mi se pare că s-a făcut prea multă tevatură în România. Moderniștii s-au ridicat cu prea multă vehemență”, a afirmat Dorel Vișan. Cu toate acestea, publicitatea negativă din presa din România a contribuit la răspândirea veștilor despre film și despre participarea echipei la Moscova, totul culminând cu un mare entuziasm al oamenilor atunci când au aflat că luni, în a doua zi de Paște, de la orele 22:00, ”21 de rubini” va fi difuzat la Realitatea PLUS.

Într-o atmosferă degajată și destinsă, marele Dorel Vișan a povestit că hotelul la care au fost cazați a oferit cele mai bune condiții posibile, cu un mic dejun bogat și gustos, acompaniat de celebrele icre negre rusești, dar și de șampanie, pe care a degustat-o cu plăcere. În drumul lor spre mănăstirile și satele din apropierea Ucrainei, cei din echipă au oprit la magazine specifice rusești, unde au remarcat primirea caldă, lumea civilizată și curățenia. Nu era nici urmă de soldat pe străzi, ci doar lume civilizată care se pregătea de serviciu sau se bucura de zilele frumoase. Bisericile ortodoxe rusești sunt foarte asemănătoare cu ale noastre, conform mărturiilor lui Dorel Vișan, însă au și sală de mese, deschisă tuturor vizitatorilor, care pot mânca o mâncare foarte bună, proaspătă, sănătoasă, la un preț foarte mic. La o altă mănăstire, care are 500 de călugărițe care slujesc, există și posibilitatea de cazare pentru pelerini.

Dorel Vișan a răspuns acuzațiilor că filmul ar critica biserica, subliniind că: „Biserica este formată din spiritul divin, care este perfect, și din elementul uman, de la slujitorii bisericii, din cele mai înalte grade, la credincioșii care vin la biserică. Elementul uman nu este perfect. Rolul bisericii este să perfecționeze elementul uman ca să facă o apropiere între acesta și spiritul divin. Acesta este rostul bisericii: să îmbunătățească viața omului. Exact acest lucru îl arată filmul, anume că unii slujitori ai bisericii, care fac parte din elementul uman, nu-și pun de acord fapta morală cu misiunea sacră pe care o au. Aici e toată treaba”.

Dorel Vișan a reiterat ideea că a avut un sentiment plăcut în interacțiunea sa cu rușii, menționând că inclusiv doamna Zaharova, deși a declarat că participă la festival și un film dintr-o țară neprietenoasă, s-a bucurat că a fost prezentă la acest eveniment și România. În urma călătoriei la Moscova, actorul Dorel Vișan și-a expus impresiile cu privire la liderul rus Vladimir Putin:

Eu am avut păreri îndoielnice despre domnul Putin. Degeaba m-au certat progresiștii că l-am lăudat. Eu nu l-am lăudat, dar am spus că aș vrea să avem un președinte ca domnul Putin, care a ieșit la televizor și a spus că în Rusia se vorbește rusește. Asta mă doare pe mine: că ne batjocorim limba mamelor noaste și a străbunilor noștri! Am fost curios dacă poporul rus îl iubește sau are o oarecare considerație față de domnul Putin. I-am întrebat pe oameni și mi-au mărturisit că lumea îl iubește pe Putin, că oamenii și-au schimbat părerea în bine despre domnul Putin, pentru că au observat că este un comandant care își iubește și ține la țara lui.

Dorel Vișan a fost întrebat și despre percepția sa despre spiritul și personalitatea regizorului Nikita Mihalkov.

Și în Rusia a intrat în spiritul acesta așa-zis modern. Nikita Mihalkov este reprezentantul vechii atitudine a culturii ruse, a culturii profunde, clasice. Este un mare artist al lumii și așa s-a și comportat acolo, așa a făcut și acest festival. Din cauza aceasta, spiritele acestea noi, moderne, care acceptă scălămbăială venită din diferite părți ale lumii, sigur că nu-l cultivă prea tare pe Mihalkov. Dar, totuși, școala rusă este încă școală profundă, după metoda lui Stanislavski, care, cred eu, e cea mai bună metodă din lume.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background