Donald Trump promite să blocheze orice noi proiecte de eoliene
Postat de Gold FM Radio pe 16 ianuarie 2025
Pentru Donald Trump, energia eoliană este „cea mai scumpă energie” și „funcționează doar cu subvenții masive, pe care vom înceta să le plătim!”, scrie Le Figaro
Președintele ales Donald Trump a promis miercuri că va bloca orice noi proiecte eoliene în Statele Unite în viitorul său mandat, refuzând să subvenționeze în continuare sectorul. „Turbinele eoliene sunt un dezastru economic și de mediu”, a proclamat miliardarul republican pe rețeaua sa Truth Social. „Nu vreau să văd nici măcar unul construit sub președinția mea”. Potrivit Departamentului de Energie al SUA, în 2023 ar exista peste 90.000 de turbine eoliene în SUA.
Pentru Donald Trump, energia eoliană este „cea mai scumpă energie” și „funcționează doar cu subvenții masive, pe care vom înceta să le plătim!”. Proiectele eoliene beneficiază de sprijin federal, în principal sub formă de avantaje fiscale, mai degrabă decât subvenții directe. Potrivit unui raport al Congresului, aceste stimulente fiscale au costat guvernul SUA 17,9 miliarde de dolari în perioada 2019-2023.
„Nu am înțeles niciodată energia eoliană”
Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că energia extrasă din vânt în Statele Unite costă, în medie, mai puțin decât alte câteva surse, în special cărbunele, excluzând ajutorul public. Donald Trump și-a demonstrat public în mod repetat ostilitatea față de energia eoliană timp de câțiva ani. „Nu am înțeles niciodată energia eoliană”, a spus el în 2019.
Pe lângă cost, Trump le critică pentru urâțenia lor precum și pentru problemele pe care le provoacă balenelor, potrivit acestuia. Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), „nu există o legătură stabilită între moartea balenelor și energia eoliană offshore ” . Întrebați de AFP, mai mulți specialiști au indicat că nu toate proiectele eoliene au fost supuse cerinței de autorizare federală.
„Nu văd niciun caz în care guvernul ar putea împiedica realizarea unui proiect eolian care nu este supus autorizației federale”, explică Katrina Fischer Kuh, profesor de drept al mediului la Universitatea Pace. În plus, în timp ce majoritatea fermelor eoliene mari necesită asistență financiară federală, unele proiecte mici se pot descurca fără aceasta, potrivit Jeffrey Thaler, profesor de drept al politicii energetice la Universitatea din Maine. Pe lângă dreptul de veto asupra noilor turbine eoliene, Donald Trump a estimat miercuri că „miile (de turbine eoliene) inactive sau stricate ar trebui să fie demontate cât mai repede posibil”
https://twitter.com/BGatesIsaPyscho/status/1879580980723552704
sursă: Le Figaro