Devalizarea băncii Romexterra a fost operată de rețeaua generalilor interlopi Coldea și Dumbravă!

Postat de pe 2 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a analizat marele scandal bancar în urma căruia rețeaua generalilor interlopi condusă de Coldea a devalizat și falimentat o bancă.

Dosarul Romexterra este unul dintre cele mai grave scandaluri în care a fost implicat SRI-ul. Este, totodată, și cel mai vechi dosar de la DNA, rămas nesoluționat până în ziua de astăzi. „Dosarul a fost deschis în anul 2006 de către vestitul procuror Horia Valentin Şelaru, făcut peste noapte judecător la ÎCCJ de către Traian Băsescu. După 13 ani, dosarul ‘Romexterra’ se află tot în lucru la DNA Bucureşti, pe masa procurorului Dana Belciug! După informaţiile noastre, nu există un alt dosar în această situaţie şi este de mirare că nici unul dintre controalele Inspecţiei judiciare nu l-a descoperit!”, scria în 2019 jurnalistul Ion Spânu. Prejudiciul dosarului este estimat la două mii de miliarde de lei.

În acest dosar, Dorin Lazăr Maior, pe atunci deputat PSD, este cel care a devoalat infracţiunile şi este parte vătămată. A fost condamnat pentru şantaj, tocmai pentru că le-a spus celor din conducerea Romexterra că va depune plângere penală la DNA și a și făcut-o. El este cel care a demascat rețeaua lui Florian Coldea. Pentru prima oară, sunt demascate înregistrările făcute de SRI în dosar. Jurnalistul Ion Spânu a prezentat o declarație din dosar, care arată gravitatea situației și care demonstrează de ce dosarul nu trebuie să treacă în afara discuției publice.

Am fost constrâns să declar împotriva lui Maior și mi s-a cerut să fac denunțul despre acordul dintre domnul Dorin Lazăr Maior și domnul Ponta pentru răsturnarea guvernului și eu atunci am râs. Procurorul Deca mi-a cerut să intervin pe lângă inculpatul Costin pentru ca acesta să facă, împreună cu mine, denunțul împotriva domnului Ponta, omul politic. În legătură cu procurorul Deca, arăt că acesta, când m-a audiat și mi-a spus că, în ipoteza în care nu declar ceea ce dorește dânsul, să am grijă că voi rămâne cu condamnarea din dosarul de lipsire de libertate de 7 ani, lucru care s-a și întâmplat

Toate aceste acțiuni nu s-ar fi putut face decât sub pălăria SRI-ului. Într-un interviu, Dorin Lazăr spune că „DNA și SRI sunt organizații de tip mafiot, care au distrus economia națională și toate elitele, exact ca și bolșevicii”.

Mai multe firme din Brașov, peste 70, s-au trezit la un moment dat că în conturile lor apăreau din senin sute de milioane sau chiar miliarde, fără ca ele să ceară credite, iar noaptea sumele dispăreau, fiind virate către SRI și ulterior folosite în campanie și în afacerile ilegale desfășurate de Coldea. Dorin Lazăr Maior a fost unul dintre patronii de firme care s-a trezit cu sute de mii de euro în cont de nicăieri. Acesta s-a dus imediat la directorul băncii să-l roage să rezolve problema pentru a reintra în legalitate, anunțând că altminteri îl denunță. Lazăr Maior a fost acuzat ulterior că l-a șantajat pe directorul băncii, Mihai Mațepiuc. La banca respectivă, unul dintre acționarii majoritari era chiar Vasile Blaga. Banca era coordonată, mai mult sau mai puțin vizibil, de Sorin Ovidiu Vântu.

Există un martor în acest dosar, Cristian Iacob, care a dezvăluit următoarele informații:

După ce am accesat acest credit, după ce am intrat în anturajul lui Doftoreanu Iulian, am început să particip regulat la întruniri care aveau loc dimineaţa şi seara în barul ‘Jamaica’ de pe strada Plevnei din Braşov. La aceste întâlniri, care au avut loc zilnic, timp de trei sferturi de an, participau directorul adjunct al băncii Maţepiuc Mihai, Doftoreanu Iulian, Butum Cristi, Surugiu Gabriel, Guran Florin, Nicola Artur Stele, reprezentantul Flori Trans şi alte persoane pe care nu mi le amintesc, şi se discutau aspecte privind sumele de bani ce urmau a fi folosite pentru rambursarea creditelor scadente şi ce sume urmau a fi din nou acordate cu titlu de credit. Se stabileau societăţile care urmau a accesa credite şi destinaţia creditelor.

Aşa am ajuns să solicit credite care în fapt erau utilizate de alte societăţi. Documentaţia necesară acordării creditelor era întocmită la sediul Sc Maroma, iar ulterior mă deplasam la bancă şi semnam contractele de credit şi Ordinele de plată. Acestea din urmă erau semnate de mine fără a fi completate. Erau completate ulterior de Maţepiuc Mihai, care de altfel comanda din tastatura calculatorului toate plăţile şi care stătea în permanenţă la bancă, chiar şi după orele de program. De altfel, eu comandasem la bancă un Stick cu ajutorul căruia să pot face plăţi on-line, dar acest Stick nu a ajuns niciodată în posesia mea!

Nu ştiu în concret câte credite am obţinut pe cele trei firme, dar un număr destul de mare. Aşa cum am arătat, banii nu au fost folosiţi de cele trei firme, ci de alte societăţi. După calculele mele au plecat către grupul de firme Maroma, But şi Atex aproximativ 68 de miliarde lei vechi! Maţepiuc avea la bancă o plasă de ştampile”

La un moment dat, suveica lui Maţepiuc s-a defectat şi mai multe firme din Braşov au constatat că din conturile lor au dispărut sume uriaşe. Evident, s-au dus la bancă să ceară explicaţii, iar acolo li s-a spus să aibă răbdare pentru că banii dispăruţi se vor întoarce în conturile lor, lucru care însă nu s-a mai întâmplat.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background