Demiterea lui McCarthy este cauzată de colaboraționismul său cu regimul Biden
Postat de Gold FM Radio pe 4 octombrie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a analizat criza politică majoră declanșată ieri în SUA prin demiterea șefului republican al Camerei Reprezentanților, care sunt consecințele pentru politica americană internă și externă.
În premieră în politica americană, republicanul Kevin McCarthy a fost demis din funcția de președinte al Camerei Reprezentanţilor. Votul pentru demiterea preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor a fost organizat în urma unei rebeliuni a republicanilor de extremă dreapta, o revoltă ajutată de rivalii democraţi şi alimentată de frustrarea legată de abordarea lui McCarthy privind cheltuielile guvernamentale şi negocierile de săptămâna trecută cu Joe Biden pentru evitarea intrării guvernului în incapacitate de plată.
Actualmente, SUA are o datorie externă de 31 de trilioane de dolari, iar administrația Biden a hotărât creșterea datoriei externe pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Au existat dezbateri în ultima săptămână, atât în tabăra republicanilor, cât și în tabăra democraților, consensul la care s-a ajuns fiind că nu este deloc potrivit ca SUA să-și crească plafonul datoriei externe și în același timp să alimenteze războiul din Ucraina. Kevin McCarthy a ajuns la un acord cu guvernul federal și Casa Albă și s-a decis trecerea acestei legi de ridicare a plafonului datoriei externe în vederea deblocării finanțelor americane. A fost scoasă prevederea ce viza acordarea a 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. În schimb, au fost introduse o serie de prevederi legislative care presupun ca ajutorul militar pentru orice parte externă să fie acordat mai ușor, nemaifiind necesară trecerea prin Parlament.
Unul dintre cei mai fervenți susținători ai lui Trump, Matt Gaetz, a inițiat o procedură de demitere a lui Kevin McCarthy, care a fost votată de majoritatea democraților și de 8 republicani. Unul dintre motivele pentru care McCarthy a fost demis este tocmai faptul că juca în dublu rol, fiind republican, dar ajutând de fapt Casa Albă și administrația Biden. SUA se confruntă cu o instabilitate politică aproape fatală, iar relațiile externe, consolidate în zeci de ani, sunt complet compromise.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro