Declarația lui Erdogan a dinamitat arhitectura de securitate a NATO!

Postat de pe 1 martie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, începe să-și îndrepte mai mult atenția către Rusia și să întoarcă spatele SUA. Declarația președintelui Turciei, a doua cea mai puternică țară din alianța NATO, din punct de vedere militar, după SUA, a fost foarte puțin preluată și analizată de presa din România. În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, reputatul analist Adrian Severin a explicat care sunt potențialele efecte ale unei astfel de mutări geopolitice și care va fi statutul României în  acest nou context creat.  

Președintele Tayyip Erdogan a făcut o declarație extrem de clară, în care afirmă cu subiect și predicat că adevăratul prieten al Turciei nu este America, ci este chiar Rusia. De asemenea, el a declarat că Turcia și-a pierdut interesul de a adera la Uniunea Europeană și că toată politica turcă va fi discutată și aliniată cu politica din Rusia. Mesajul este unul foarte clar, iar presa din România ar fi trebuit să preia rapid subiectul și să analizeze care sunt posibilele perspective de viitor în ceea ce privește parteneriatul ruso-turc.

Sunt foarte multe chestiuni problematice în Orient, care vor fi puse în dezbatere de către cele două state. Ar fi vorba despre problema Siriei, a Israelului, a Yemenului, a Iranului. Arhitectura medio-orientală se va schimba enorm cu acest prilej, în mod evident în detrimentul Americii. În mod cert, îndreptarea atenției Turciei către Rusia va provoca schimbări majore în cadrul structurii de securitate a NATO, pentru că Turcia reprezintă pilonul sudic pe care se bazează această alianță și are o importanță deosebită din punct de vedere strategic și geografic. Principalul pilon din sud-estul NATO ne spune, mai subtil sau mai pe față, că se va retrage încetul cu încetul din alianță. Totodată, este iminentă prăbușirea politicii NATO la Marea Neagră, pentru că Turcia și Rusia, amândouă făcând parte din Tratatul de la Montreux privind statutul strâmtorilor, se aliază și întorc spatele NATO și Americii.

„Acest viraj geopolitic al Turciei are cel puțin aceeași valoare ca aruncarea în aer a conductelor Nord Stream. Asta îmi arată că, probabil, analiștii politici de la Washington au anticipat derapajul și pierderea în flancul sudic al NATO și tocmai de aceea s-au îndreptat spre flancul nordic, adică spre Finlanda și spre Suedia, care, dintr-odată, nefiind puteri militare, au fost trase cu arcanul în interiorul NATO. Asta este o strategie care lasă într-o poziție inconfortabilă România, anterior cu o Ucraină mare, în granițe sovietice, care o despărțea de Federația Rusă, și cu o alianță NATO, în care Turcia, România și Bulgaria aveau un parteneriat solid. România își va pierde astfel zidul de protecție”, a comentat Adrian Severin.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background