Decăderea lui Biden în fața lui Obama va avea consecințe mari. Geoană va pierde sprijinul american

Postat de pe 25 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În ediția de miercuri a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a abordat subiectul legat de consecințele luptei dintre Obama și Casa Albă referitoare la conflictul israelo-palestinian.

În contextul noului conflict ce a izbucnit în Orientul Mijlociu, inițial America a părut să se poziționeze pro-Israel, încurajând chiar invazia în Fâșia Gaza. La mijloc au existat inclusiv interese financiare, pentru că SUA avea să finanțeze și războiul din Orient, pe lângă cel din Ucraina. Și România s-a aliniat acestei direcții geopolitice. Apare destul de evident faptul că America a schimbat brusc macazul, adoptând o poziție pro-Palestina, insuflată de Barack Obama, care este mai puternic decât Joe Biden. Noua poziționare este adoptată și de presa americană. Versiunea sprijinită inițial de Biden le convenea democraților din punct de vedere electoral, pentru că părea că rudele americanilor plecate în Israel urmau să fie protejate de către conducerea actuală din SUA.

Barack Obama a reușit să deturneze decizia Americii de a sprijini Israelul pentru invazia în Gaza. S-a schimbat narativul, ajungându-se la ideea că palestinienii sunt îndreptățiți să-și apere teritoriile. Pare că vor fi atrase în conflict și restul țărilor din Orientul Mijlociu. În eventualitatea extinderii conflictului, Turcia ar putea ieși din NATO, iar SUA ar fi depășite de situație. România ascultă de Biden, deși puterea sa pare să pălească în fața liderului său informal, Barack Obama. Aceste oscilații de putere vor genera efecte inclusiv în România.

Dezorientarea politicii externe românești și decăderea lui Joe Biden vor duce automat și la demolarea posibilei candidaturi a lui Mircea Geoană la prezidențiale. Intervenția lui Obama și mai ales declarațiile ce par să se îndrepte către o abordare pacifistă indică faptul că își pregătește soția, pe Michelle Obama, pentru candidatura la prezidențialele din SUA.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background