De ce Donald Trump „urăște Ucraina”

Postat de pe 19 aprilie 2024

Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru necazurile sale politice, scrie Politico.

 Donald Trump nu iartă sau uită cu ușurință.

Pe măsură ce aliații republicani ai lui Trump din Congresul Statelor Unite blochează ajutorul militar despre care președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi spune că Kievul are nevoie disperată de a evita înfrângerea în războiul său cu forțele ruse invadatoare, este clar că reaua voință a fostului președinte american față de Ucraina are rădăcini adânci. 

Până la urmă, un apel telefonic cu Zelensky a dus la prima demitere a lui Trump în decembrie 2019, după ce acesta a fost acuzat că a încercat să influențeze alegerile din 2020, sprijinindu-se pe liderul ucrainean pentru a investiga actualul președinte Joe Biden și fiul său Hunter. 

Există toate semnele că țara încă îi stăpânește mintea. Când Congresul a decis luna aceasta să reautorizeze Foreign Intelligence Surveillance Act – legislația care reglementează supravegherea adversarilor internaționali suspectați – Trump a apelat la rețelele de socializare pentru a obiecta.

„KILL FISA”, a postat el pe Truth Social. „A FOST FOLOSIT ILEGAL ÎMPOTRIVA MEA, ȘI A MULTOR ALȚII.”

Probabil că Trump s-a referit la interceptarea fostului său președinte de campanie Paul Manafort este puțin probabil să fi trecut neobservat în Ucraina, unde oficialii urmăresc campania pentru alegerile prezidențiale din SUA pentru semne despre ce ar putea însemna aceasta pentru efortul lor de război.

În calitate de prezumtiv candidat republican, Trump a stârnit deja teamă la Kiev lăudându-se că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore și gândindu-se că speră că acesta se va termina înainte de a fi obligat să decidă dacă va da Ucraina Moscovei.

Mențiunea lui Manafort, oricât de oblică a fost, nu va face decât să sporească îngrijorarea în Ucraina că președintele SUA încă mai are ranchiună față de o țară pe care o consideră strâns implicată în delegitimizarea președinției sale.

De la primele sesizări ale ingerinței Rusiei în campania prezidențială a Americii din 2016, până la o investigație a unui procuror special, până la demiterea lui Trump din 2019, toate drumurile – poate părea uneori – duc la Kiev.

„Trump urăște Ucraina”, a spus Lev Parnas, un om de afaceri ucrainean-american care a servit cândva ca ajutor în Ucraina pentru avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, iar mai târziu s-a întors împotriva fostului președinte. „El și oamenii din jurul lui cred că Ucraina a fost cauza tuturor problemelor lui Trump”.

Biroul de campanie al lui Trump nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Paul Manafort și „The Black Ledger”

Implicarea lui Trump cu Ucraina a avut originea în cenușa revoluției Euromaidan din Ucraina.

Înainte de a deveni directorul de campanie al lui Trump, Manafort a lucrat în Ucraina pentru fostul președinte Viktor Ianukovici, un politician pro-rus care a fugit din țară în 2014, după ce a fost înlăturat în urma unor demonstrații la nivel național împotriva deciziei sale de a îndepărta Ucraina de Uniunea Europeană și de a se îndrepta spre Moscova.

În timpul protestelor, sediul partidului lui Ianukovici a fost incendiat și acolo un activist și fost parlamentar ucrainean a găsit ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Registrul Negru.

Registrul conținea o listă scrisă de mână cu plăți secrete ale partidului lui Ianukovici către oficiali ucraineni, personalități TV, parlamentari și jurnaliști. Potrivit Biroului Național Anticorupție al Ucrainei , numele de familie al lui Manafort a apărut de cel puțin 22 de ori ca primind aproximativ 12,7 milioane de dolari. Biroul a spus că includerea numelui său în registru nu înseamnă neapărat că i s-au acordat sumele menționate, pe care Manafort a negat că le-a primit.

Apariția lui Manafort în registru a fost raportată pentru prima dată de New York Times în august 2016, cu doar câteva luni înainte ca Trump să se confrunte cu Hillary Clinton pentru președinție. A fost una dintre primele povești care l-au legat pe Trump de Ucraina și, eventual, de Rusia și aliații săi, o problemă care l-a afectat pe tot parcursul mandatului său.

Aliații lui Trump au descris Black Ledger ca fiind neautentic și un complot al Partidului Democrat de a-și submina oponenții.

„A fost imposibil să se dovedească autenticitatea semnăturii de lângă numele lui Manafort în registru”, a spus Yuriy Lutsenko, un fost procuror general care a susținut pentru o vreme eforturile lui Trump de a deschide o anchetă de corupție asupra lui Hunter Biden.

„Cine și-ar pune în mod deschis semnătura sub plăți secrete în numerar?” a adăugat Luțenko, care a spus că a ținut în mâini registrul, pe care Ucraina încă îl tratează ca un document secret.

În 2019, Giuliani a descris documentul drept „o „carte neagră” care s-a dovedit a fi frauduloasă și [nu a fost] niciodată folosită pentru că declarația frauduloasă, incriminatoare, era neadevărată”.

Manafort a fost inculpat pentru 12 capete de acuzare de spălare de bani, evaziune fiscală și încălcări de lobby în 2017. Acuzațiile nu aveau legătură cu Black Ledger, care nu a fost folosit ca proba împotriva lui.

Vânătoarea lui Trump pentru serverul democraților

Antipatia lui Trump față de Ucraina își are rădăcinile și în credința sa că Ucraina a fost cea care a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, a spus Parnas. 

„A început când a început Rusiagate”, a spus Parnas, referindu-se la acuzațiile de piraterie electorală rusă care ar duce în cele din urmă la numirea consilierului special Robert Mueller. „Oamenii din campania lui Trump i-au spus că ucrainenii, nu rușii, se amestecă în alegeri”.

Victoria electorală a lui Trump a fost afectată de acuzații, confirmate ulterior de agențiile de informații americane, firmele private de informații și anchetatorii federali, că Rusia ar fi spart e-mailurile Comitetului Național Democrat, componenta strategică și de finanțare a partidului, și le-a eliberat în 2016 pentru a discredita pe adversarul lui Trump, Hillary Clinton.

Trump a promovat în mod constant o teorie a conspirației conform căreia Ucraina a fost cea care a efectuat piratarea, pentru a supăra Rusia și că țara încă ascunde un server cu datele. 

Se pare că Trump a păstrat această credință până la președinția sa, ridicând-o în iulie 2019, în timpul a ceea ce el va descrie mai târziu drept un apel telefonic „perfect” cu Zelenskyy, interacțiunea care a dus la demiterea lui.

„Aș vrea totuși să ne faci o favoare pentru că țara noastră a trecut prin multe, iar Ucraina știe multe despre asta”, i-a spus Trump lui Zelensky.

„Serverul, se spune că Ucraina îl are”, a adăugat el.

Mai târziu în acel an, Trump și-a apărat decizia de a îngheța ajutorul militar acordat Ucrainei ca fiind în parte din cauza suspiciunilor sale că „o companie ucraineană” ar fi în posesia serverului.

„Încă vreau să văd acel server”, a spus el pentru emisiunea de televiziune Fox & Friends. „Știi, FBI-ul nu a primit niciodată acel server. Aceasta este o mare parte din toată treaba asta.”

Mueller, avocatul special, a inculpat 12 ruși în 2018 pentru piratare în computerele Partidului Democrat cu doi ani în urmă.

În 2022, comandantul rus Evgheni Prigojin a recunoscut că Rusia a intervenit în procesul democratic al SUA. „Ne-am amestecat (în alegerile din SUA), ne amestecăm și vom continua să intervenim”, a spus Prigojin . „Atenție, exactitate, chirurgical și în felul nostru, așa cum știm să facem.” 

Zelenskyy și telefonul perfect

Convorbirea telefonică a lui Trump din iulie 2019 cu Zelensky ar juca un rol central într-unul dintre cele mai jenante episoade din cariera sa politică: prima sa demitere, care a rezultat din efortul său de a face presiuni pe președintele Ucrainei să deschidă o anchetă asupra lui Biden.

În timpul convorbirii telefonice, Trump l-a îndemnat pe Zelensky să lanseze o anchetă, spunând că îl va pune în legătură cu Giuliani și procurorul general William Barr.

„Vom ajunge până la capăt”, i-a spus președintele SUA omologului său ucrainean. „Sunt sigur că o să-ți dai seama.”

Parnas, care a lucrat pentru a avansa ancheta, a spus că Giuliani a devenit interesat pentru prima dată de chestiune în 2018.

Catalizatorul a fost un videoclip în care vicepreședintele de atunci Joe Biden descria cum în 2016 a amenințat că va reține fonduri de la președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, dacă Kievul nu demite un procuror. La acea vreme, Rusia invadase deja Crimeea și părți din estul Ucrainei. 

„Ochii lui Giuliani s-au mărit. „L-am prins, îl avem pe Joe”, a spus el”, și-a amintit Parnas.

Guiliani credea că se poate demonstra că Joe Biden a făcut eforturi ca procurorul, Viktor Shokin, să fie concediat pentru că îl ancheta pe Hunter, care și-a luat un loc de muncă la Burisma, o companie ucraineană de gaze care a făcut obiectul unei anchete de corupție. „Două săptămâni mai târziu i-am arătat videoclipul lui Trump”, a adăugat Parnas. „După aceea, Ucraina era în mintea lui. Atunci am înțeles că Ucraina e terminata.”

Nu există dovezi care să susțină acuzațiile lui Guiliani. Deși Biden a cerut înlăturarea lui Shokin, aceasta a fost ca parte a unui efort coordonat cu Departamentul de Stat al SUA și Uniunea Europeană din cauza îngrijorărilor că procurorul blochează anchetele de corupție în țară. Shokin nu îl investiga pe Hunter Biden sau Burisma în momentul în care Biden a susținut înlăturarea acestuia. 

Parnas a spus că scopul său este să convingă Ucraina să coopereze cu președintele Trump și, prin urmare, să-i asigure sprijinul. „Pentru asta, aveam nevoie ca unul dintre președinți [Poroșenko sau Zelensky] să anunțe o anchetă asupra lui Biden”, a spus el. „Ne-am gândit că dacă vor face ce vrea el, Trump îi va fi dator Ucrainei”. 

În timpul convorbirii telefonice cu Trump, Zelenskyi a promis că va verifica ce se poate face, dar în cele din urmă Ucraina nu a deschis o anchetă. „Deci acum Trump îl urăște pe Zelensky cu pasiune”, a spus Parnas. „Și Zelensky știe asta.” 

Ucraina nu a avut niciodată dovezi că Biden sau fiul său au încălcat legile țării, a recunoscut Luțenko într-un interviu. 

În 2022, Parnas a fost condamnat la 20 de luni de închisoare pentru fraudă și infracțiuni de finanțare a campaniei într-un caz care nu are legătură cu munca sa pentru Giuliani.

Ucraina se pregătește pentru președinția lui Trump

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din SUA se apropie, guvernul Ucrainei face tot posibilul pentru a rămâne departe de politica americană.

Zelensky i-a cerut lui Trump să vină în Ucraina pentru a vedea ce i-a făcut Rusia țării cu ochii lui. Cu un proiect de lege de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari blocat în Congres, biroul său i-a atras pe republicani, încercând să-i convingă că a ajuta Ucraina este în interesul național al Americii.

„Nu cred că cineva care reprezintă partidul lui Ronald Reagan va abandona Ucraina”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului lui Zelensky, pentru POLITICO la începutul acestei luni.

Între timp, totuși, ucrainenii lucrează pentru a fi cât mai autosuficienți posibil, sporind producția internă de arme și încercând să-și diversifice sursele de ajutor militar.

În timp ce Zelensky s-a îngrijorat public de posibilitatea unei președinții a lui Trump, Yermak a căutat să dea un ton mai optimist.

„Cred că, în primul rând, oamenii care erau în echipa lui Trump la acel moment nu mai sunt acolo”, a spus el pentru POLITICO în timpul unui eveniment din februarie. „Are o echipă nouă. În plus, există sprijin bipartizan pentru Ucraina și vorbim constant cu reprezentanții ambelor partide.”

Parnas, la rândul său, a spus că este pesimist.

„Zelensky și Yermak știu că nu se luptă doar cu Rusia pentru viața lor, ci și cu republicanii”, a spus el.

„Dacă Trump pierde, Ucraina va primi toți banii și armele de care are nevoie. Rusia va fi terminată”, a adăugat el. „Dacă Trump câștigă, lucrurile vor fi foarte proaste.”

sursă: Politico.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background