Danemarca renunță la ancheta privind exploziile conductei Nord Stream

Postat de pe 27 februarie 2024

Danemarca a anunţat luni că a renunţat la ancheta cu privire la exploziile din 2022 ale conductelor Nord Stream care transportau gaz rusesc în Germania, devenind a doua naţiune care face acest lucru după ce Suedia vecină şi-a închis propria anchetă, scrie Reuters

Conductele de mai multe miliarde de dolari Nord Stream 1 și 2 care transportau gaze sub Marea Baltică au fost rupte de o serie de explozii în zonele economice suedeză și daneză în septembrie 2022, eliberând cantități mari de metan în aer.

„Ancheta a condus autoritățile la concluzia că a existat un sabotaj deliberat al conductelor de gaz. Cu toate acestea, evaluarea este că nu există suficiente motive pentru a urmări un dosar penal în Danemarca”, se arată într-un comunicat al poliției de la Copenhaga.

Rusia și Occidentul, aflate în conflict cu privire la invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022, s-au arătat cu degetul una spre alta din cauza exploziei conductei. Fiecare a negat orice implicare și nimeni nu și-a asumat responsabilitatea.

La începutul acestei luni, Suedia a renunțat la ancheta asupra exploziilor, spunând că nu are jurisdicție în acest caz, dar a înmânat dovezile descoperite anchetatorilor germani, care încă nu au publicat nicio concluzie.

Poliția daneză a declarat că a cooperat cu parteneri străini relevanți și că ancheta efectuată a fost „complexă și cuprinzătoare”.

Un purtător de cuvânt al poliției a refuzat să comenteze atunci când a fost solicitat de Reuters să detalieze de ce nu existau motive suficiente pentru continuarea investigației și cu ce autorități le-au împărtășit constatările.

Poliția daneză a declarat anterior că conductele au fost lovite de explozii puternice, iar anchetatorii suedezi au confirmat că urmele de explozibili găsite la fața locului au arătat în mod concludent că a avut loc un sabotaj.

Anul trecut, Germania a declarat Consiliului de Securitate al ONU că a găsit urme de explozibili submarin pe un iaht cu vele care ar fi putut fi folosit pentru transportul explozivilor și că scafandrii instruiți ar fi putut atașa explozivii la conducte.

sursă: Reuters


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background