Cum putem opri derularea contractului Pfizer?

Postat de pe 28 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Jurnalista Iosefina Pascal a reluat clauzele contractului dintre Comisia Europeană și Pfizer din pandemie în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, explicând punctele importante ale acestuia care indică modul în care ar putea fi suspendat contractul.

Jurnalista a aflat, recitind clauzele, că, dacă se deschide anchetă penală în cazul vreuneia dintre achiziții, din cauza unor suspiciuni că ar fi neconforme achizițiile sau că s-au furat banii, atunci se suspendă contractul cu totul. Contractul este în desfășurare și România va plăti 35 de milioane de doze de vaccin, conform anunțului lui Alexandru Rafila. Dar această plată intră în contradicție cu acea clauză specifică care impune suspendarea contractului dacă există o anchetă în desfășurare. Ancheta privind achiziția de vaccinuri a fost demarată încă din 2021, deci încă de acum 2 ani ar fi trebuit suspendat contractul Pfizer, dacă se respectau clauzele.

Contractul poate fi denunțat atât de Comisia Europeană, cât și de statele europene dacă vreuna dintre părți dă dovadă de rea credință, încearcă să înșele furnizând informații false, mincinoase sau incorecte. În cazul de față, se poate invoca argumentul marketingului fraudulos, pentru că în contractul Pfizer este precizat că vaccinul era în stadiul 3 de studii clinice și nu primise încă aprobare. Este absolut șocant și faptul că în contract scrie că statele europene și CE își asumă să plătească dozele comandate, dar care nu le vor fi furnizate dacă vaccinul nu primește aprobare. S-a afirmat despre vaccin că oprește transmiterea virusului, deși ulterior o reprezentantă a companiei Pfizer a recunoscut că nu exista nicio dovadă a eficienței vaccinului, ceea ce se înscrie în marketing fraudulos.

Deși clauzele sunt cunoscute (teoretic) de către guvernanți, nimeni nu a luat încă măsura denunțării contractului. Pe piață au existat mai multe companii care comercializau vaccinuri în UE. Statele europene au comandat cu precădere doze de la Pfizer, ceea ce înseamnă că această companie a pus monopol pe piață, încălcând legislația europeană cu privire la concurența loială. AstraZeneca și Johnson&Johnson și-au pierdut autorizația din cauza efectelor adverse, vaccinurile de la Moderna nu au mai fost cumpărate din cauza prețului ridicat, deci pare că au fost eliminați de pe piață toți competitorii, în timp ce Pfizer a fost pompat cu banii europenilor.

În Polonia, investigațiile merg mult mai departe și se cercetează inclusiv eficiența vaccinurilor și efectele adverse, tocmai pentru ca eventualele despăgubiri să fie plătite de către furnizor. Prin contract, Pfizer refuză să-și asume orice fel de răspundere, aceasta revenind exclusiv statelor membre care au comandat și administrat dozele populației. Cu toate acesta, contractul putea fi denunțat încă din 2021, de când a început ancheta cu privire la achizițiile din pandemie, dar se pare că nu se dorește oprirea acestui contract, chiar dacă se încalcă în mod repetat orice fel de prevedere legală referitoare la concurența loială în piața europeană și în interiorul statelor membre UE.  

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background