“Cum poate fi săracă o țară bogată?”. DESCURCĂREALA românească este una dintre cauzele principale

Postat de pe 30 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Mircea Coșea a vorbit despre „Cum poate fi săracă o țară bogată?”, subiect care este chiar titlul cărții sale despre România, lansată recent de către reputatul profesor la Gaudeamus.

România, care se situează pe locul 3 sau 4 din punct de vedere al resurselor, se clasează pe penultimul loc în Europa când vine vorba de dezvoltare, un paradox care zdrobește țara și ale cărui cauze au fost analizate de către profesorul Mircea Coșea în cartea sa. Acest statut de sărăcie al unei țări bogate este cauzat în România de mai mulți factori, de la cei sociali, la cei politici, economici, istorici și de altă natură. Românul practică o auto-defăimare a țării sale și a concetățenilor săi care este total nefirească. Mai mult decât atât, clasa politică românească s-a oferit să slujească fără pic de demnitate și integritate UE și SUA. Românul este descurcăreț și preferă să se adapteze la situațiile ce-i sunt neprielnice, în loc să încerce să le schimbe, ceea ce este atât un dar, cât mai ales un blestem al neamului nostru, pentru că așa am ajuns în ipostaza oximoronică de a fi o țară bogată și săracă în același timp.

România este astăzi un stat în faliment, dovada clară fiind chiar deficitul bugetar uriaș cu care ne confruntăm în prezent. O altă dovadă este faptul că, pentru prima oară în istoria modernă a țării, s-a renunțat la rectificarea bugetară. Tertipul inventat de politicieni, ce poartă numele de rezervă a guvernului, buget ce nu ar putut fi susținut în plină criză, este alimentat din reducerea investițiilor și diminuarea dezvoltării, dar și de împrumuturile babane pe care și le asumă țara. Astfel, guvernul ajunge să nu-și respecte promisiunile și contractele: nu se vor mai plăti salariile obținute prin instanță judecătorească, măririle de salarii se amână etc. Toate acestea indică gravitatea situației în care ne aflăm.

Aici intervine adaptabilitatea și descurcăreala României și a cetățenilor. Dacă statul nu are bani, românii caută mijloace prin care să supraviețuiască, recurgând la: evaziune, corupție, deturnarea fondurilor europene ș.a. Limitarea libertăților cetățenilor, ale firmelor, ale afaceriștilor, precum și impunerea unor legi aberante (cum sunt și amenzile pentru tăierea porcului în propria curte sau reducerea plăților cash)  nu fac altceva decât să încurajeze cetățenii să „fenteze” legea și să se abată de la reguli pentru a-și asigura supraviețuirea.

României îi lipsește cu desăvârșire o strategie a dezvoltării. Intrăm în negocieri din poziția deja asumată de perdanți, ceea ce este evident că ne dezavantajează grav. România are resurse bogate și, deși are cam de toate, importă extrem de mult. În condițiile actuale, modelul economic mondial a intrat pe o pantă de căutare a resurselor într-o manieră accelerată, pentru că modelul impus de UE nu funcționează. Europa nu a reușit să rezolve problema energiilor și nu o va rezolva prea curând. În mod ascuns și pervers, Europa importă în continuare energie din Rusia, ceea ce arată cât de dependente sunt statele europene de resursele rusești. Europa se mai confruntă și cu o criză a migrației, pricepând că mai benefică ar fi migrația intereuropeană, spre deosebire de cea extraeuropeană, care implică o integrare foarte dificilă a forței de muncă ce vine cu un bagaj cultural și religios extrem de diferit. Ne confruntăm și cu o criză alimentară. România este printre primele state europene la resursele energetice. De asemenea, avem unele dintre cele mai importante resurse alimentare din Europa din punct de vedere al potențialului. Deținem metale rare extrem de importante, avem resurse de cupru. Avem un potențial uman cu rezultate în domenii moderne, cum este IT-ul. Toate aceste resurse esențiale sunt exportate și vândute la un preț de nimic. România are un potențial extraordinar pentru a deveni exportator net, renunțând la statutul actual de importator net.  

Pronosticul sumbru al profesorului Mircea Coșea este că, în următorii 10-15 ani, populația nativă din România se va reduce semnificativ, ajungându-se chiar la un efectiv de 15 milioane. Dinamica economică și legislația din țară nu favorizează natalitatea, iar tinerele familii sunt descurajate de nesiguranța unei vieți stabile. Este extrem de important să fie ridicat nivelul de siguranță publică, în toate sectoarele.

România poate fi salvată doar dacă ne recăpătăm încrederea în țara noastră și în resursele noastre, renunțând la a ne considera o țară de mâna a doua. Trebuie să ne valorificăm potențialul și să nu ne mai considerăm dependenți de alte state. Românii trebuie să fie foarte atenți la alegerile de anul viitor și să înceapă schimbarea.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background