Cum au sifonat marile ONG-uri banii din donații? Activismul transformat în business?

Postat de pe 26 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În al treilea segment al emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a dezvăluit mecanismul corupt din spatele ONG-urilor și a industriei de caritate din SUA.

90% din donațiile unora dintre cele mai corupte ONG-uri din SUA au ajuns pe la directorii acelor organizații sau au fost cheltuiți pe cu totul alte lucruri decât pe ceea ce s-a declarat în mod public. Industria de caritate din SUA valorează câteva sute de miliarde de dolari anual, dar majoritatea cetățenilor nici măcar nu cunosc faptul că banii lor nu ajung să fie folosiți pentru a sprijini cauza pentru care au plătit.

Poate cel mai elocvent exemplu prezentat de Iosefina Pascal este cel al ONG-ului Black Lives Matter, unde directorii au folosit banii strânși în urma morții lui George Floyd pentru a-și achiziționa proprietăți în Los Angeles și pentru a organiza diverse evenimente de milioane de dolari. Un alt exemplu este cel al Fondului Național de Cancer din SUA, unde doar 10% dintre donații ajungeau cu adevărat la pacienții bolnavi de cancer, restul mergând în buzunarele directorilor. Make a Wish Foundation strânge bani în numele copiilor săraci sau care suferă de boli rare și greu de tratat, dar doar 2% dintre donații merg în realitate către aceștia.

Deși este o informație extrem de tristă, este totuși de apreciat faptul că în America există posibilitatea de a afla unde se duc banii dați diverselor organizații, autoritățile se preocupă de asta, în timp ce în România nici nu se pune problema de așa ceva. Cătălin Predoiu a secretizat inclusiv numele fondatorilor și adresele ONG-urilor și a eliminat obligativitatea de a prezenta publicului situația financiară.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background