Stăpânii terenurilor agricole din Ucraina au ajuns să facă legea în agricultura din România!

Postat de pe 26 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a vorbit despre cum traderii agricoli care au luat cu asalt teritoriul ucrainean încep să pună stăpânire și pe agricultura din România prin diverse măsuri aberante pe care vor să le impună.

17 milioane de hectare dintr-un total de 40 de milioane de hectare de teren agricol din Ucraina sunt deținute de americani, de traderii agricoli. Ei dețin foarte mult teren în estul și sudul Ucrainei și aceste terenuri le-au fost cedate printr-o lege adoptată la un an de la venirea lui Volodymyr Zelenski la conducerea Ucrainei. În anul 2020, Zelenski a trimis către Parlament o decizie de a ridica interdicția de a vinde teren agricol străinilor și în iulie 2021 a intrat în vigoare această lege. Acela a fost momentul în care s-a dat liber la achiziționarea terenurilor agricole americanilor.

Și mai surprinzător este faptul că anul trecut compania Cargill a cumpărat terminalul Neptune din Ucraina, situat în Odessa, acesta fiind punctul din care pleacă cerealele, la un preț de peste 100 de milioane de dolari. La noi, în perioada 26-28 aprilie, a avut loc un forum agricol în care s-a discutat despre viitorul agriculturii în centrul și estul Europei în contextul războiului. Au participat reprezentanți ai Departamentului de Stat pentru Agricultură și reprezentanți ai companiilor gigant din domeniul alimentar, inclusiv oameni veniți de la Cargill.

S-au pus aici bazele unui proiect care va avea ca finalitate scoaterea din joc a producătorilor români. Cum? Cargill a început în SUA, România și alte părți ale lumii să-i plătească pe fermieri pentru a trece la agricultura regenerativă. Cu alte cuvinte, se spune că fermierii vor juca un rol important în încetinirea schimbărilor climatice prin utilizarea practicilor agricole mai prietenoase cu mediul. „Acționăm ca o punte între fermieri și companiile care produc bunuri de consum. Trebuie să producem mâncare și în același timp să ajungem la un rezultat prietenos cu mediul”, a declarat Ben Fargher, vicepreședinte responsabil cu sustenabilitatea la Cargill. Ceea ce omite această companie să spună este că se vor dubla costurile de producție, fermierii deja fiind disperați că s-a scumpit totul.

Cargill propune o serie de noi practici considerate mai prietenoase cu mediul: captarea carbonului în sol, creșterea rezistenței solului și îmbunătățirea calității apei. Aceeași firmă a declarat în cadrul dezbaterilor de la Camera de Comerț româno-americană că este obligatoriu ca IMM-urile să poată să-și monitorizeze și să-și reducă amprenta de carbon, ceea ce înseamnă iar costuri în plus.

„Cei care nu se vor adapta acestor cerințe vor fi, evident, scoși de pe piață. Toate aceste idei sunt menite să încorseteze agricultorii autohtoni și să-i determine să-și vândă terenurile”, a concluzionat Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background