Comisia Europeană:UE are nevoie de 1 milion de migranți pe an pentru a compensa deficitul demografic

Postat de pe 15 ianuarie 2024

UE are nevoie de un milion de migranți anual pentru a compensa deficitul demografic, spune Comisia Europeană, scrie Euobserver

Comentariile făcute luni (8 ianuarie) la Atena, Grecia, de comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, vin pe fondul luptei continue a Europei de a atrage talente de top.

Populația de vârstă activă a UE scade cu aproximativ un milion în fiecare an, a spus Johansson.

„Asta înseamnă că migrația legală ar trebui să crească mai mult sau mai puțin cu un milion pe an și asta este într-adevăr o provocare să faci asta într-un mod ordonat”, a spus ea.

Ea a menționat că aproximativ 3,5 milioane de migranți ajung deja legal în fiecare an, comparativ cu aproximativ 300.000 care intră neregulamentar.

Un document al Comisiei Europene prevede cifre și mai mari, menționând că, fără migrație, populația activă a UE va scădea de la 334 de milioane, începând cu 2014, la aproximativ 238 de milioane în 2060.

Iar ultimele proiecții privind populația realizate de Eurostat, biroul de statistică al UE, sugerează că populația UE va crește până în 2026, când va atinge vârful la 453,3 milioane, după care se preconizează că va scădea treptat până la 447,9 milioane până în 2050, înainte de a scădea la un nivel mai rapid. până la sfârșitul secolului (419,5 milioane în 2100).

„Se estimează că forța de muncă din UE va scădea într-un ritm și mai rapid decât populația, deoarece persoanele în vârstă (cu vârsta de 80 de ani sau peste) reprezintă o pondere în creștere a populației”, spune biroul din Luxemburg, într-un raport.

Dar impulsul de a atrage talente este probabil să fie supus unei presiuni adverse din partea Ungariei, care urmează să conducă președinția UE în a doua jumătate a UE.

De asemenea, este singura țară care s-a opus unui proiect de lege care își propune să încurajeze imigranții cu înaltă calificare să lucreze în Europa.

Cunoscută și sub denumirea de directiva UE „Cartea albastră”, regulile revizuite au fost aprobate de europarlamentari și miniștri de guvern la jumătatea anului 2021.

Cardul este valabil până la patru ani și permite deținătorilor să-și aducă membrii familiei să locuiască cu ei în UE. O variantă anterioară a cardului, propusă pentru prima dată în 2009, a atras puțin sub 82.000 de persoane în 2022.

Aproximativ un sfert dintre aceștia erau cetățeni ai Indiei, urmați de Rusia, Belarus și Turcia. Și alte 40.500 de permise de ședere au fost eliberate în UE pentru membrii familiei deținătorilor de card albastru UE.

Majoritatea deținătorilor de carduri au mers în Germania, în timp ce Ungaria a luat doar 18 în 2022 – al treilea cel mai mic numar dintre statele UE, potrivit Eurostat. Tara cu cel mai mic număr este Cipru cu zero cărți albastre, urmat de Slovacia cu 14. România a emis 211 carduri albastre în 2022.

Acest lucru vine în ciuda unei deficite masive de forță de muncă în Ungaria.

„Ungaria va avea nevoie de 500.000 de muncitori noi în următorii ani sau doi”, a spus premierul ungar Viktor Orban într-un discurs la începutul anului trecut.

Dar el a mai spus că deficitul ar trebui compensat intern. „Nu putem oferi străinilor un avantaj față de unguri”, spusese el.

sursă: Euobserver


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background