Ciprian Mega: Rușii ar accepta România ca gazdă permanentă a negocierilor de pace

Postat de pe 17 iunie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Mega a analizat propunerea lui Cozmin Gușă ca România să se autopropună gazdă permanentă a viitoarelor negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina, auspiciile cultural-civilizaționale ale unui atare demers în contextul ortodoxiei.

România are datele cultural-civilizaționale pentru a putea găzdui viitoare negocieri de pace în contextul războiului ruso-ucrainean. România nu mai poate juca un rol minor, pentru că amplasarea geopolitică a țării noastre și consecințele faptelor istorice din estul Europei în ultimul secol nu ne mai îngăduie să facem acest lucru. România are interesul major să devină gazda viitoarelor negocieri de pace, iar lucrul acesta reprezintă chiar o prioritate pentru siguranța națională. Confortul de a fi în NATO și de a ne fi asigurată pacea de către această organizație este plătit foarte scump, iar „asiguratorul” ne cere să apărăm țara vecină (care nu este membru NATO), transformându-ne în țintă. România are dispute istorice atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, iar preotul Ciprian Mega a subliniat că acesta este un moment prielnic pentru ca România să joace cartea neutralității, dat fiind inclusiv dezechilibrul intern, neajunsurile militare și chiar instabilitatea financiară. Rănile deschise cu Rusia și Ucraina ar putea fi soluționate prin disponibilitatea României de a deveni gazdă permanentă a negocierilor de pace.

Un prim impediment în calea negocierilor de pace este guvernarea decidenților iresponsabili, care au luat recent o hotărâre absurdă, aceea de a nu permite participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura în România, între 29 iunie şi 3 iulie. Această decizie reprezintă chiar o trădare a interesului național, în condițiile în care războiul e chiar la granița noastră. Dacă decizia a fost dictată din exterior, România arată că este în război cu Federația Rusă, fără știința românilor, altfel nu se justifică un asemenea gest. Al doilea obstacol este reprezentat de faptul că românii nu mai par să aibă vreun cuvânt de spus în ceea ce privește siguranța națională, iar acest lucru arată că funcționăm în baza unei „democrații cu binefăcător extern, care nu mai este democrație, ci se numește neocolonialism”, a explicat Ciprian Mega. Al treilea impediment este dorința de a construi o democrație zidită pe ură, cu dușmani permanenți. Negocierea pentru pace ar trebui să reprezinte prioritatea viitorului președinte al României.

Bisericile ortodoxe din România, Ucraina și Rusia ar putea să fie catalizatorul unor viitoare negocieri pentru pace. Biserica ar trebui să înceapă aceste negocieri de pace, dar cu sprijinul factorului politic. „Cred că există loc de negocieri cu Rusia, inclusiv în problemele ce țin de situația războiului. Cred că România ar putea obține, cel puțin din partea Rusiei, un aviz favorabil pentru aceste discuții, dar nu cred că există interes din partea României”, a dezvăluit părintele Ciprian Mega. Dacă totuși s-ar pune problema unor astfel de negocieri, se pare că Rusia ar prefera România ca gazdă a acestora, înaintea altor state precum Turcia, Polonia, Ungaria și Serbia. Va depinde foarte mult și cine face propunerea și cum. Momentan, însă, refuzul de a primi delegațiile din Rusia și Belarus la evenimentul OSCE organizat în România este un prim pas greșit în acest demers.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background