China se consolidează militar și va cumpăra din Europa infrastructura profitabilă

Postat de pe 25 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Aurelian Popa, specialistul în cultură chineză din cadrul Grupului de Gândire GOLD, a realizat o radiografie a situației din China în urma Congresului PCC.

Un eveniment care a marcat întreaga lume s-a petrecut chiar în timpul Congresului PCC din China. Renumita scenă a debarcării lui Hu Jintao a ajuns pe toate posturile de televiziune și a devenit subiectul principal al multor știri care au prezentat situația dintr-o perspectivă destul de superficială. Hu Jintao a fost ridicat din prezidiu printr-un gest destul de brutal, fiind luat de brațe și forțat practic să-și părăsească locul. Anumite canale din presa mainstream au justificat totul, spunând că Hu Jintao se simțea rău și a fost dus într-o cameră alăturată pentru a-și reveni.

Aurelian Popa și Cozmin Gușă contestă în totalitate această ipoteză, opinând că este vorba despre o ‘ucidere‘ simbolică. Fiind un bun cunoscător al culturii chineze, Aurelian Popa accentuează ideea că în China oamenii în vârstă au parte de un respect enorm, practică ce-și are originile în viziunea confucianistă și în cea taoistă. „Criteriul vârstei suprascrie orice altă funcție acolo”, potrivit lui Aurelian Popa. „Ca să încalci acest principiu înseamnă că cineva a călcat rău de tot pe bec sau/și nu se mai dorește respectarea acestei ordini”, adaugă acesta.

Pe de altă parte, există zvonuri care dezvăluie că Hu Jintao ar fi complotat cu Factorul Extern în cazul acelui banner anti-prezidențial care a precedat Congresul. Hu Jintao și oamenii pe care i-a strâns în jurul său ar fi avut ca scop conservarea unei oarecare democrații interne în China și în cadrul PCC. Însă, acest demers a fost imediat perceput drept un gest de înaltă trădare.

Autosabotarea ambițiilor Chinei din viitor?

Este deja binecunoscut faptul că liderul chinez Xi Jinping a reușit să facă progrese în planul imaginii: nu au mai apărut așa multe știri despre nerespectarea drepturilor cetățenilor, a participat la întruniri internaționale ș.a.m.d. Cozmin Gușă se întreabă dacă nu cumva un astfel de gest radical, prin care a fost realizată un soi de ‘ucidere ritualică‘ a lui Hu Jintao și prin care s-a tras un semnal de alarmă că asta vor păți toți trădătorii, va pune la pământ toate realizările lui Xi Jinping și va sabota într-un fel ambițiile viitoare ale Chinei.

„Xi Jinping vrea convertirea puterii economice în putere militară. Hu Jintao a fost vice-președinte al Comisiei Centrale Militare și Secretarul Partidului Comunist din Tibet, o zonă cu probleme. Cu alte cuvinte, Hu Jintao are legături cu tot ce ține de informație și contra-informație militară, deci este un pericol pentru Xi Jinping”, explică Aurelian Popa.

Consecința principală a faptului că Xi a făcut această demonstrație de putere și va continua ‘să-și încordeze mușchii‘ este că nu va mai face ceea ce-i spune SUA. Așadar, SUA va fi nevoită să lupte pe 2 fronturi și va investi enorm în încercarea de a ține China sub control. În plus, așa cum a și anunțat, Xi Jinping va transforma puterea economică în putere militară și va cumpăra foarte ieftin din Europa active profitabile.  

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background