Iohannis și ”bomba murdară”

Postat de pe 25 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, moderatoarea Iosefina Pascal a prezentat tensiunile din politica internă a României, cu accent pe situația iscată pe fondul schimbării repetate a Miniștrilor de Apărare.

“La mulți ani tuturor militarilor, activi sau în rezervă, la mulți ani în pace poporului român!” este urarea cu care marchează Iosefina Pascal Ziua Armatei, în debutul emisiunii.

Observând și comparând discursurile lui Klaus Iohannis de anul acesta și de anul trecut, cu ocazia ceremoniei depunerii de coroane de Ziua Armatei, putem să analizăm evoluția evenimentelor petrecute în România, dar și în contextul militar și geo-politic.

Apartenența la NATO și mai ales modernizarea armatei sunt teme comune ambelor discursuri, deși “la noi încă se mai prăbușesc avioane militare, modernizarea și achizițiile fiind doar propagandă”, după cum spune Iosefina. Ce diferă în discursul de anul acesta “sunt sintagmele ‘spirit de sacrificiu’ și ‘lovitură decisivă’, repetate de câteva ori și care se referă clar la războiul din Ucraina”, observă jurnalista. Deși nu putem spune deloc despre Iohannis că ar fi un comunicator strălucit, un lider care să poată mobiliza masele prin discurs, această repetiție de termeni devoalează o tendință spre război, măcar în planul ideilor sau intențiilor.

Ședința CSAT ce a avut loc de Ziua Armatei, dar fără ministru la apărare, a avut legătură cu discuțiile pe linie militară și în contextul derulării războiului. Nu a fost vorba de achiziții, contracte militare pentru  modernizarea armatei române. Este vorba de escaladarea conflictului din țara vecină și de gravele acuzații reciproce de folosire a ‘bombei murdare’(o încărcătură clasică la care se adaugă izotopi radioactivi) de către cele două țări beligerante.

Potrivit Departamentului Militar rus, Shoigu, dar și Gerasimov au avut  conversații telefonice cu șeful Statului Major al Apărării britanic, amiralul Reydakin, precum și cu președintele șefilor Statului Major al SUA, generalul Mark Milley. Subiectul principal al discuției a fost o eventuală provocare pregătită de Ucraina folosind o încărcătură nucleară cu eficiență scăzută sau o ‘bombă nucleară murdară‘. Reprezentanții NATO au infirmat acest scenariu. Totodată SUA a declarat că nu au informații despre o asemenea acțiune dar și că  nu-și asumă o intervenție militară americană pe teritoriul ucrainean.

Concluzionând, Iosefina observă că “Dîncu a fugit pentru a nu lua parte la ce va urma să se întâmple” și că „România nu are ce căuta în acest război, fiind, ca de atâtea ori în istorie, doar un pion de sacrificiu pe tabla de șah a marilor puteri”.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background