China convertește puterea economică într-una militară. Proiectele Chinei în Europa

Postat de pe 18 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a fost analizată situația la zi din China.

În ultima săptămână, China a pus accent pe securitatea militară a țării. Așadar, ideea principală care poate fi extrasă în urma Congresului PCC se regăsește în declarația lui Xi Jinping care a spus clar că dorește să convertească puterea economică pe care a dobândit-o în ultimii 10-15 ani în putere militară. Scopul este ca această putere militară să asigure securitatea teritoriilor chinezești, incluzând aici și Taiwanul.

Se pune aici problema creării unei singure Chine, izvorând o întreagă ambiguitate în jurul acestui proiect, întrucât fiecare stat a înțeles cum a vrut situația. Xi Jinping a încurajat Taiwanul să preia modelul Hong Kong-ului, care și-a păstrat o oarecare autonomie față de China. Aurelian Popa atrage atenția asupra faptului că există chiar mai multe regiuni autonome în China și totul pare să se desfășoare în pace și armonie. Problema Chinei este întocmai această ambiguitate legată de Taiwan pe care chinezii o consideră umilitoare. De aceea se dorește luarea unei hotărâri exacte în privința anexării Taiwanului.

Proteste fake în China

Aurelian Popa semnalează faptul că au apărut câteva știri fake care anunțau că în China s-a desfășurat o serie de proteste împotriva lui Xi Jinping, însă totul s-a dovedit a fi o înscenare, o alertă falsă, probabil orchestrată de către serviciile secrete ale altor state.

„Nu va fi niciun fel de problemă. Xi Jinping va fi reales și chiar cu un procent foarte mare, lucru care îi va da o putere mai mare decât puterea pe care a avut-o Mao”, spune Aurelian Popa.

Întrebat care vor fi consecințele pe care le va suferi Europa odată cu implementarea planurilor din China, Aurelian Popa afirmă că „tot ce înseamnă fluxul de marfă și servicii care în trecut veneau din Rusia, probabil vor veni acum via China, cu un adaos în favoarea Chinei. Și mai interesant este faptul că Xi Jinping își va crea un birou care să se ocupe în special de Europa de Est, deci se vor redeschide niște căi care până acum au stat închise”.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background