Cerealele americane din Ucraina trebuie blocate la vama românească și trimise în Africa!

Postat de pe 16 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a prezentat ciudățeniile și excesele din jurul protestului transportatorilor și fermierilor, de la respingerea sprijinului liderilor opoziției, cum a fost în cazul lui George Simion, până la atitudinea în opoziție a polițiștilor, de la reținerea nejustificată a protestatarei Angi Șerban, la fraternizarea sindicatelor polițiștilor contra guvernului.

Demersul agricultorilor și transportatorilor este absolut justificat, acest lucru fiind recunoscut inclusiv de către premierul Marcel Ciolacu într-o emisiune televizată. Revendicările lor sunt plauzibile și reflectă în mod clar criza în care a ajuns România. Fermierii români au fost îngenunchiați de către statul român, atât prin indiferență și prin elaborarea unor strategii proaste, cât și prin trădare, Ucraina fiind favorizată în detrimentul românilor. Transportatorii, la rândul lor, sunt victimele neintrării României în Schengen, fiind forțați, totodată, să plătească costuri uriașe pentru asigurările RCA. În România, subvențiile agricole sunt cu 40% mai mici decât în UE, dar polița RCA pentru un tractor este cu minimum 150% mai scumpă decât media europeană.

„Dacă guvernul nu vrea să pice în cap și să rămână la Palatul Victoria împreună cu Grindeanu, atunci trebuie, după ce într-un ritm heirupist rezolvă aceste probleme, după ce stinge acest incendiu care a crescut natural, nu este alimentat nici de George Simion, nici de rușii lui Putin, dacă e în stare, trebuie imediat să se apuce de lucru și să elaboreze o strategie pe termen lung, atât pentru agricultura românească, cât și pentru transportatori”, a punctat jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.

În Germania, Polonia, Franța și alte state se cere sistarea exporturilor de cereale (americane) din Ucraina, în condițiile în care aceste țări nu sunt atât de afectate pe cât este România, ele blocând din timp exporturile. În România, în schimb, cerealele de proastă calitate din Ucraina inundă piața, intră în concurență neloială cu produsele fermierilor români. Fermierii români acționează, dar totuși destul de sfios, încercând să blocheze tranzitul cerealelor ucrainene în port și la granițe.

Cerealele cultivate în Ucraina nu corespund standardelor europene de calitate. Din dorința producătorilor de a obține cantități cât mai mari, cerealele sunt tratate necorespunzător și pot fi periculoase pentru cei ce le consumă. Presa internațională consemnează că nivelul de pesticide găsite în cerealele americane cultivate în Ucraina depășește cu mult normele permise în interiorul UE, ceea ce face ca cerealele să fie trecute pe lista produselor interzise în UE. România ar trebui să le blocheze la graniță și ar trebui să fie asigurat transportul cerealelor către Africa.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background