Câți bani publici a cheltuit Nicușor Dan pe firmele de avocatură. Cifrele exacte

Postat de pe 14 februarie 2024

Primarul general Nicușor Dan a cheltuit, în mai puțin de trei ani de mandat, peste 55 de milioane de lei, din banii bucureștenilor, pe case de avocatură ca să-l reprezinte în procese. Înainte de a deveni primar, activistul Nicușor dăduse în judecată Primăria Capitalei tocmai pentru că angajase avocați, deși are aparat juridic propriu. Vedeți mai jos sumele exacte!

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

„Aici sunt banii dumneavoastră!”, celebrul slogan lansat de la fel de celebrul primar al Bucureștilor Traian Băsescu, se potrivește ca o mănușă „epigonului” Nicușor Dan, actualul edil al Capitalei, dacă ar fi tras la răspundere de bucureșteni despre cum le-a cheltuit banii. Răspunsul la această întrebare, în cazul lui Nicușor Dan, este simplu: banii sunt în conturile caselor de avocatură.

Știri Cetățeanul.uk: Amenzi usturătoare pentru cei care beau în timp ce conduc în UK. Chiar și apă

Mai exact, în 3 ani de mandat, primarul general a tocat pe avocați peste 55 de milioane de lei (peste 11 milioane de euro!!!).

CITEȘTE ȘI IPOCRIT. Nicușor Dan, una zice alta face! Primarul Capitalei aruncă pe avocați zeci de milioane din bani publici

Ipocrizia primarului Nicușor Dan

Treaba nu este doar ilegală, dar și imorală. Pe vremea când era un simplu activist, Nicușor Dan o înfiera pe primărița Gabriela Firea pentru angajarea caselor de avocatură. Ba mai mult, a dat în judecată Primăria Capitalei pentru aceste cheltuieli ilegale susținând atunci că angajarea pe bani grei a firmelor de avocatură este o fraudă de bani publici. Poate și ca urmare a acestor acțiuni, fostul primar Gabriela Firea a limitat aceste cheltuieli. Astfel, în mandatul Gabrielei Firea, Primăria Capitalei a alocat pentru cheltuielile publice cu avocații (servicii juridice externe) câte 5 milioane lei/an fără TVA (20 milioane lei plus TVA, pentru 4 ani). Alocarea sumei reduse rezultă din Programul anual al achizițiilor publice 2020 (nr. 267/17.08.2020).

Odată cocoțat în fotoliul de primar, fostul activist a uitat tot și a deschis larg punga Capitalei pentru avocați. Exact aceleași case de avocatură angajate de primărița Firea. Diferența a fost că actualul edil a cheltuit pe servicii juridice externe de patru ori mai mult decât a alocase Primăria pentru tot mandatul. Contrar pozițiilor sale pe vremea în care activa în Asociația Salvați Bucureștiul!

nicusor dan
Nicușor Dan a ațipit liniștit în sala de judecată, știind că este apărat de o armată de avocați plătiți din bani publici

Și dacă ar fi doar atât… Și mai grav este că, de nenumărate ori, Nicușor Dan a dictat avocaților, care, teoretic, aveau mandat de la Consiliul General al Municipiului București, conduita în procese, cerându-le să ia decizii contrar intereselor Capitalei, pe care pretindeau că o apără. Așa au ajuns avocații, la solicitarea lui Nicușor Dan, să achieseze tocmai la poziția procesulă a celor care dădeau în judecată Capitala. Printre acești reclamanți, în fața cărora avocații primăriei au făcut practic „non combat”, ajutându-i să câștige procesele, se numără și asociațiile așa-zis civice, coordonate de Nicușor Dan înainte să fie ales primar general.

Vom reveni cu detalii relevante despre aceste cazuri de abuz!

Cât a cheltuit primarul Nicușor, an de an, cu avocații

Cifrele, puse la dispoziția ziarului Cetățeanul chiar de Primăria Capitalei, sunt edificatoare.

În anul 2021, Primăria Capitalei a cheltuit pe servicii juridice prestate de avocați și case de avocatură „modesta” sumă de 13.522.408,91 lei. Spunem „modesta”, pentru că în anii următori Nicușor Dan a mărit potul.

În 2022, Nicușor Dan a făcut jaf: a băgat în conturile avocaților o sumă aproape dublă – 23.614.804,55 lei.

În primele zece luni din 2023, primarul a păstrat ritmul fraudei cu bani publici (chiar el a folosit termenul de „fraudă” când dăduse în judecată Primăria! – n.r.) risipind pe avocați 17.872.700,54 lei.

Primăria Capitalei a omis să precizeze că toate contractele cu casele de avocatură au fost atribuite prin încredințare directă, fără licitație!

Relevant cu privire la JAFUL banului public este că Direcția Juridic din PMB, structură din aparatul de specialitate al Primarului General – are 86 de posturi (de la poziția 877 – la poziția 962 inclusiv), conform Ștatului de funcții aprobat prin Hotărârea Consiliului General (HCGMB) nr. 52/2020.

Cum justifică Nicușor Dan frauda la banii publici. Copy-paste după argumentele pe care le-a combătut când era la „Salvați Bucureștiul”

Scuza invocată de funcționarii lui Nicușor Dan a fost numărul foarte mare de procese în care este implicată Primăria Capitalei și timpul scurt în care trebuie formulate apărările – o sarcină mult prea mare pentru angajații Direcției Juridice a PMB. Cu toate acestea, Nicușor Dan nu s-a grăbit să mai angajaze juriști, culmea, Primăria Capitalei având un deficit de 60 de posturi la Direcția Juridică.

„În mod curent, Municipiul București și Consiliul General al Municipiului București sunt parte în peste 10.000 dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată, în diverse stadii procesuale. În aceasta calitate, Municipiul București și Consiliul General al Municipiului București sunt ținute să formuleze apărări, să propună administrarea unor probatorii, să redacteze cereri de chemare în judecată, să promoveze căi de atac. (…) Municipiul București și Consiliul General al Municipiului București pot fi expuse imposibilității de a respecta aceste termene prin raport la numărul mare de cauze în care sunt parte. Volumul de muncă implicat de asistență și/sau reprezentarea juridică în litigii nu poate fi asigurat exclusiv prin personalul propriu de specialitate juridică

Astfel (…) activitățile juridice de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică nu au putut fi asigurate exclusiv de personalul de specialitate juridică angajat în cadrul Direcției Juridic”, este răspunsul Primăriei Capitalei la solicitarea de presă a ziarului Cetățeanul.

De ce sunt ilegale serviciile prestate de avocați la Primăria Capitalei

În anul 2012, în urma sesizărilor Curţii de Conturi, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă prin care a interzis contractele de asistenţă juridică prestate de avocați sau case de avocatură, dacă instituțiile publice aveau în componență departamente juridice.

Astfel, prin angajarea caselor de avocatură, deși dispune de un compartiment juridic numeros, Primăria Capitalei a încălcat OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare, care precizează, la art. 1, alin. 1: Autoritățile și instituțiile publice ale administrației publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare.

De la mână pân’la gură. Ce spunea activistul Nicușor Dan: „Primăria a fraudat dispozițiile imperative ale legii”

Atunci când foștii reprezentanți ai Capitalei au invocat același argument, că Primăria este sufocată de mii de procese și nu are cum să se apere în instanță doar cu consilierii juridici, activistul Nicușor Dan a sărit ca ars și a susținut că Primăria Capitalei ar fi trebuit să mai angajeze personal de specialitate, nu „să fraudeze” legea:

„Dacă ar fi considerat că gradul de încărcare de 400 de dosare / consilier juridic trebuie redus, Municipiul București ar fi trebuit să angajeze mai mult personal de specialitate juridică şi nu să fraudeze dispozițiile imperative ale O.U.G. nr. 26/2012 prin care legiuitorul a urmărit eliminarea „direcționării” fondurilor publice către diverse societăţi de avocatură.

Odată ajuns primar, Nicușor Dan a uitat de tot ce a promis bucureștenilor. De parcă l-ar avea drept model pe Coriolan Drăgănescu, celebrul personaj al lui Caragiale!

Nicușor Dan

Oricum, de promisiunile electorale cu care Nicușor Dan i-a vrăjit pe bucureșteni s-a ales praful: traficul în Bucureștiul e mai sufocat ca niciodată, semafoarele inteligente și pistele de biciclete au rămas doar în imaginația primarului, investițiile imobiliare din Capitală au fost blocate aproape complet. Rămâne doar ca Nicușor Dan să se ia de mână cu predecesorul Traian Băsescu, urându-le bucureștenilor: „Să trăiţi bine!”…

Cetățeanul TV

sursă: cetateanul.net


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background