BUGETUL, Marcel Ciolacu și Lupoaica

Postat de pe 5 decembrie 2023

Autor: Monica Tatoiu

Decembrie este luna sărbătorilor de iarnă. În România însă, de ani buni, Decembrie mai este luna în care se coace Bugetul. Precum cozonacii într-o bucătărie din care lipsesc ouăle și făina. 2023 a fost anul în care deficitul a explodat din cauza bugetului construit și aprobat pompieristic în decembrie 2022, pe baza unor venituri supraestimate. Banii nu au intrat, dar țopăiala fiscală a fost ca la nuntă. Anul aista din nou. Din greșeală în greșeală, spre victoria finală. Asupra economiei României.

Anul 2024 este un an cu 4 rânduri de alegeri. Asta înseamnă costuri proporțional de mari. Legea pensiilor promulgată recent de președintele călător pe bani mulți generează costuri relevante, mai ales în a doua parte a anului, când dacă veniturile vor fi din nou supraestimate, va exploda deficitul. Fapt care poate duce la prorogarea competenței de rezolvare a inechităților din legea pensiilor, sau la creștere de taxe și impozite, sau la ceva și mai rău pe termen lung.  Prin vară, când trebuia făcută prima rectificare bugetară, Ciucă scotea castanele din foc la Palatul Victoria pentru ca Marcel să se așeze în „capul la masa” coaliției stabilității, fără să calce pe cărbuni încinși. Profesorii amenințau că îngheață anul școlar și că dau peste cap evaluările și admiterile naționale. S-a emis o ordonanță de guvern Ciucă, care să rezolve inechitățile din educație începând din ianuarie 2024.  Dar cu o mică șopârlă. Corelarea rezolvării inechităților din educație cu legea salarizării unice. Foarte importantă,  dar care  lipsește cu desăvârșire. Cu promisiunea lui Marcel C., că urmează să fie votată în 2024. Alte cheltuieli de pus în buget. Zilele astea grevele sunt la ordinea zilei. În DSP, la casele de pensii, la grefele din instanțe, la casele județene de sănătate, în administrația penitenciarelor.

Pe măsură se vor acorda creșteri la unele categorii de bugetari vor ieși alții în stradă. Când dacă nu acum, când cei cu împărțirea banilor sunt cu spatele la zid și în goana după voturi, dau cu două mâini, că nu dau de la ei? După ce se aleg nu mai au niciun interes la noi și o să ne trateze cu „ghinionul” obișnuit. Și uite așa lista cheltuielilor crește ca lista pentru Moș Crăciun. Care nu este bugetar și are venituri impozabile din dividende.  Probabil că la o așa listă se hotărăște să se angajeze la stat. La Cancelaria PM-ului. Întrebat Marcel  și purtătorii de vorbe ale partidelor din coaliție in studiourile TV, de unde vor veni banii, răspunsul invariabil este că din taxe și impozite. Care azi nu cresc și mâine cresc, pe ici pe colo prin părțile esențiale. Pilonul II cu miliardele sale miroase ca un cozonac adevărat. Mama Mia ce și-ar bagă degețelele mâini-curate în el! Tot încearcă niște bucătărese din MF să-l atace când bucătăresele din sectorul privat se uită în altă parte. Alt răspuns, ca în povestea cu Petrică și Lupul este că va crește GRADUL DE COLECTARE. Auzim asta de vreo 15 ani.

Marcel & Comp o sa pățească ca Petrică. Lupul o să fie o lupoaică, că așa-i politic corect. Coana UE nu o să mai înghită minciunile lui Marcel 1, că le are pe ale ei. Cu cocoloașe. Nici la UE nu iese bugetul. Mai vrea lupoaica niște bani de la membrii comunității de luptă pentru democrație în UE. Ca să ajute acum defensiva. Ofensiva s-a rezolvat. Unii strâmbă din nas. Nem. România o să compenseze deficitul UE cum a făcut în treaba cu vaccinurile. Noi sunt parteneri loiali ai lupoaicei. Ne mai împrumutăm. Chiar dacă asta o să ne coste. Ai noștri ca brazii nu învață din greșelile predecesorilor. Lupoaica l-a mâncat pe Cîțu. Când i se va face foame de la deficitul excesiv o să îl înghită și pe Marcel 1, iar FMI pe noi cu ajutorul lui Marcel doi!


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background