Blue Air lasă românii în aer, la figurat. Banii drenați către securiști

Postat de pe 7 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a adus în discuție recentul scandal legat de compania aeriană Blue Air care a dat faliment, lăsând în aer, la figurat, zeci de mii de români care și-au achiziționat bilete în avans.

Blue Air, printre multe alte companii aeriene, s-a plâns pe timpul pandemiei că afacerea nu mai merge ca înainte și că este în pierdere. Astfel, a reușit să obțină sprijinul guvernamental din partea statului român, dar și sprijinul european, jucând la două capete. S-a negociat la momentul respectiv, în timpul mandatului lui Ludovic Orban, ca Blue Air să obțină 62 de milioane de euro împrumut. Garanția în toată această afacere a oferit-o România, din banii cetățenilor. Pe lângă Ludovic Orban, au mai fost implicați și Florin Câțu și Lucian Bode.

Toată presa vuiește din cauza faptei grave comise de compania privată Blue Air care și-a bătut joc de români. Ei bine, Bogdan Comaroni evidențiază faptul că această companie nu și-ar fi bătut joc de români dacă nu i-ar fi permis însuși statul. În momentul în care Blue Air se afla într-o situație de criză în plină pandemie, România ar fi putut să refuze să îi ajute, îndreptându-și atenția asupra TAROM-ului, de exemplu. În plus, jurnalistul de investigații subliniază că nicio companie aeriană nu este complet liberă, ci depinde chiar într-o mare măsură de serviciile secrete și de sprijinul militar.

Totul a fost doar un plan bine elaborat și un faliment premeditat

Toată situația, de la începutul ei și până în momentul actual, trebuie privită ca un contract. Când statul român a garantat pentru companie, a făcut-o cu anumite condiții, printre care se numără numirea a doi membri în consiliul de administrație, membri ce au drept de veto. Situația este cu atât mai încâlcită, pentru că cei care vin acum și atacă Blue Air sunt chiar statul român și ANPC-ul. În baza împrumutului din pandemie s-au creat în paralel două companii de zbor coordonate de foști patroni ai Blue Air, iar falimentul companiei mari anterior menționate era iminent.

Încă o dată statul își urmărește propriile interese, dar în niciun caz pe cele ale cetățenilor. În situația creată, mii de români au rămas blocați prin aeroporturi străine, fără a putea călători deși au bilet, nevoiți să plătească alte taxe și alte bilete. TAROM preia deja toate zborurile Blue Air, iar compania falimentară a cerut reeșalonarea datoriilor.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background