Biden va încerca să-l dea jos pe Erdogan, dar generalii de la Pentagon nu vor accepta

Postat de pe 9 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Radio Gold FM, Cozmin Gușă l-a provocat pe jurnalistul Ion Spânu să realizeze o analiză despre cutremurul din Turcia și felul în care va fi folosit acest dezastru umanitar pentru destabilizarea regimului politic al lui Erdogan, în perspectiva alegerilor din luna mai, respectiv despre modificarea relaționării în interiorul NATO ca urmare a deteriorării colaborării SUA-Turcia.

Erdogan își pregătește realegerea, dar oare cum va arăta viitorul în baza cinismului politic, a faptului că Erdogan încurcă și deranjează din postura sa de suveranist, că Erdogan se folosește de dreptul său de veto în interiorul NATO apropo de Suedia și Finlanda? Ca răspuns la această întrebare, jurnalistul Ion Spânu și-a exprimat propria viziune asupra situației, el considerând că SUA are intenția clară de a profita de contextul nefavorabil președintelui turc pentru a-i face vânt lui Erdogan. Mai avantajoasă pentru administrația americană ar fi impunerea unui guvern pro-american care să-i facă jocurile fără să crâcnească.

O altă problemă pe care a semnalat-o Ion Spânu este nemulțumirea cetățenilor turci față de faptul că au plătit un fond de asigurare, însă s-au trezit cu locuințele dărâmate de forțele naturii. De aceea, există ipoteza că poporul va arunca vina pe Erdogan. Cu toate acestea, istoria ne-a arătat de-a lungul veacurilor că, în situații extreme, în care oamenii îndură suferințe crunte, adeseori s-a întâmplat ca populațiile să se strângă în jurul unui adevărat lider care apare în ipostaza de salvator. Erdogan va avea de câștigat dacă se va implica în ajutorarea celor păgubiți sau aflați în suferință.

Este evident că în următoarea perioadă Turcia va avea nevoie de sprijinul aliaților săi. Având în vedere cât de consolidate sunt relațiile Turciei cu China și cu Rusia, ajutorul ar putea veni chiar de la aceste două state care s-au dovedit a fi solidare cu aliații lor. Un sprijin solid ar putea veni chiar și din partea SUA, însă aici treburile sunt mai complicate, iar dacă America decide să lase jocurile politice să primeze în fața omeniei, atunci Turcia se va întoarce împotriva partenerului strategic. Ion Spânu este de părere că SUA nu vor rata ocazia de a-i sprijini pe turci, pentru că această faptă i-ar ridica foarte mult în ochii publicului. Pentru moment, se pare însă că Rusia câștigă teren, făcându-i concurență serioasă Americii, pentru că se dovedește a fi la fel de solidară atât cu turcii, cât și cu sirienii.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background