Avem sau nu spitale noi? Responsabilii cu sănătatea românilor se contrazic în declarații

Postat de pe 21 iulie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Bineînțeles că nu se face nimic când sistemul este căpușat de manageri de spitale puși pe bază politică cărora le vor intra bani în buzunar prin PNRR”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a precizat că nu se vor construi 25 de spitale prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ci că acele unităţi medicale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, construcţii, amenajări. Declrația vine în contradictoriu cu cele relatate de actualul ministru de la Sănătate, Alexandru Rafila. Acesta din urmă relata anterior cum că prin PNRR România va avea 25 de spitale noi.

„În mod sigur va dura, nu pot să vă dau un termen cât va dura, pentru că este o procedură destul de laborioasă. Problema este că nu vor construi 25 de spitale. În PNRR aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri de construcţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parţial în anumite secţii, deci nu se vor construi 25 de spitale” – a explicat secretarul de stat Adriana Pistol într-o conferință de presă inițială.

Ulterior, după o consultare a celor doi, Adriana Pistol a venit cu alte declrații conform cărora că pe lista investiţiilor din PNRR se află şi spitale noi, precum Institutul Regional de Oncologie Timişoara sau Spitalul Regional de Urgenţă Braşov. „Pentru corecta informare a opiniei publice, în urma consultării cu ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, secretarul de stat Adriana Pistol face următoarele precizări. Lista de 49 de obiective de investiţii înscrise de către Ministerul Sănătăţii în mandatul precedentului Guvern şi aprobată de Comisia Europeană cuprinde 3 categorii: spitale nou înfiinţate, spitale deja existente, reabilitări, extinderi sau înfiinţări de secţii/pavilioane care fac parte din spitale deja existente” – spune secretarul de stat.

Unde este adevărul?

Iosefina Pascal susține faptul că această confuzie și neînțelegere ar trebui să ridice multe semne de întrebare referitoare la sistemul medical din România. „Cine minte? Adriana Pistol sau Alexandru Rafila?” – se întreabă jurnalista? „Care este adevărul, până la urmă?”. Aceasta a adăugat că aceste spitale despre care este vorba se pot construi, ar fi un proiect realizabil, însă nu ar urma să se facă nimic în acest sens, punând accent pe o posibilă campanie electorală pentru imaginea lui Alexandru Rafila.

Un alt lucru neclar din punctul de vdere al Iosefinei este cum a fost realizată lista cu cele 49 de spitale care trebuiesc renovate, când în România numărul acestora ar fi mult mai mare. „Spitalele care se află în cele mai rele condiții sunt cele din mediul rural sau în zone greu accesibile. Am văzut cu toții imagini de acolo în timpul pandemiei. Bineînțeles că nu se face nimic acolo când sistemul este căpușat de manageri de spitale puși pe bază politică cărora le vor intra bani în buzunar prin PNRR” – a adăugat jurnalista.

Antecedentele din sănătate

Nu este prima dată când ar apărea astfel de declrații privind construirea de noi spitale. După incendiul din clubul Colectiv de pe data de 30 octombrie 2015, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne spunea că are de când, prin proiecte europene ce iar fi implicat Banca Mondială, să realizeze construcția unor spitale de mari arși.

„Nu cred că s-a făcut de atunci nici măcar o secție de specialitate în România de atunci și până acum” – afirmă Iosefina Pascal. „Banii s-au dat, Arafat i-a primit atunci, dar nu s-a făcut nimic”.  

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România și pe noua platformă goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background