Austriecii dau în judecată ANPC! Ce păzesc „inspectorii-plimbărici de hârtii” de la ANPC?!

Postat de pe 13 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cea mai recentă ediție a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a vorbit despre războiul companiilor austriece cu ANPC, scoțând la iveală marea problemă a lipsei de personal, dar mai ales de profesionalism în sectoarele cheie ale statului.

Dacă vă întrebați de ce se mișcă lucrurile atât de greu când vine vorba de protecția consumatorului și de sancționarea companiilor care încalcă legea, veți fi șocați să aflați că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului funcționează cu nu mai mult, nici mai puțin de 11 inspectori în sectorul ce ține de energie. Este un număr extrem de mic, dacă ne gândim câți dintre ei sunt cu adevărat competenți și nu puși în anumite funcții după alte criterii decât cel al performanței lor propriu-zise.

Cât despre războiul austriecilor cu ANPC-ul, jurnalista Iosefina Pascal a anunțat că: „OMV Petrom și alte două companii austriece, Hervis și importatorul de zahăr Agrama, au atacat ANPC în instanță, refuzând să-și plătească amenzile”. Valoarea totală a sancțiunilor contestate de cele trei companii ajunge la suma de 172 de mii de lei, o nimica toată dacă luăm în calcul că aceste companii sunt considerate giganți în domeniul lor de activitate. Și chiar dacă nu ar fi fost, vorbim de o amendă cumulată de 172 de mii de lei. Aflăm că ANPC a amendat OMV Petrom pentru înșelăciune sau marketing fraudulos, compania mințindu-și clienții cu privire la discount-urile oferite în aplicația lor.

Înainte ca aceste companii să fie amendate, au primit și două avertismente. Iosefina Pascal a subliniat faptul că aceste avertismente ar trebui să fie scoase cu totul și, în plus, amenda ar trebui să fie raportată și la impactul pe care îl au astfel de companii asupra economiei țării. Aceste companii-monstru sunt un exemplu negativ pentru afacerile mai mici, pe principiul „treacă-meargă”; adică dacă acești giganți primesc doar un bobârnac, ar însemna automat că alte companii mai mici nu riscă să fie prea aspru pedepsite pentru fapte la fel de grave sau mai puțin grave. O gândire destul de greșită dacă ne amintim că antreprenorii români mici și mijlocii sunt supuși unor pedepse draconice chiar și în cazul unor situații mult mai puțin critice.

„Dacă lucrăm în felul acesta în această țară, prin puterea exemplului, păi haideți să dăm amenzi exemplare, să pedepsim în mod corect și drastic companiile astea mamut care își bat joc de clienții lor români”, a punctat jurnalista. Pentru a putea face această operațiune, ar trebui ca ANPC-ul să angajeze mai mulți inspectori competenți care să efectueze controale periodice foarte bine întocmite.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background