Accesul românilor în spitale este în continuare limitat, iar medicii sunt amenințați

Postat de pe 13 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

A avut loc o conferință a Colegiului Medicilor, de la care au lipsit întocmai cadrele medicale care în pandemie apăreau la televizor și emiteau fel de fel de recomandări, încununate de campania de vaccinare, după cum a prezentat Iosefina Pascal în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM.

Jurnalista Iosefina Pascal și-a început analiza amintind despre cum în timpul pandemiei cea mai mare problemă a fost reprezentată de suprasolicitarea spitalelor, în special a secției ATI, situație care ar fi putut fi evitată dacă medicii ar fi discutat între ei și ar fi arătat public care au fost schemele de tratament care au dat randament în cazul pacienților tratați de ei. În schimb, aceste lucruri nu erau discutate, toate comunicatele ce țineau de pandemie fiind emise de politicieni și de câțiva medici selecționați care repetau aproape identic ceea ce au declarat anterior politicienii. Iar presa poartă o vină la fel de mare pentru că nu a investigat protocoalele aberante care interziceau accesul bolnavilor în spitale, care interziceau autopsiile și nu au anchetat cum sunt tratați pacienții.

Interesant este că întocmai cei care apăreau pe la televiziuni și promovau vaccinarea nu au participat la această întrunire, refuzând total să stea față în față cu medicii pe care îi numeau anterior conspiraționiști. Nu există o dezbatere publică și transparentă în rândul specialiștilor din domeniul medical cu privire la metodele de prevenire sau tratare a Covidului.

Colegiul Medicilor a emis ieri un comunicat în care se spun următoarele:

„În contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la participarea unor medici români la dezbateri în cadrul cărora se pune în discuție conduita medicală adoptată în timpul pandemiei, Colegiul Medicilor din România face precizările:

În concordanță cu mesajele transmise în mod repetat, în situații similare, Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19, precum și a altor afecțiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experiențe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spațiul public ca situații personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient. Colegiul Medicilor din România subliniază și faptul că astfel de dezbateri nu trebuie cu atât mai mult să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice.

În situații similare celor descrise mai sus, structurile abilitate ale CMR au demarat anchete disciplinare, proceduri care sunt în curs de desfășurare, în diferite etape.

„Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a susținut și a demarat modificări legislative – propuneri de texte de lege pe care le-am înaintat Parlamentului României – care să permită sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și poate periclita sănătatea publică”, declară Prof. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiul Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România atrage atenția asupra faptului că medicii au responsabilitatea de a disemina informații bazate pe dovezi științifice evidente, din surse sigure, și de a prescrie tratamente conform ghidurilor și protocoalelor în vigoare, precum și recomandărilor instituțiilor din domeniu. Responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât și modalitatea de a comunica informații menite să influențeze succesul unui tratament. Recomandarea nu încalcă sub nicio formă dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, ci susține un comportament cu rol educațional, asociat cultivării și promovării gândirii critice și a metodei științifice.

În concluzie, Colegiul Medicilor din România face apel la toți medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi și să recomande tratamente în baza ghidurilor și a protocoalelor terapeutice, precum și să comunice responsabil în spațiul public cu privire la toate afecțiunile medicale.

Prof. Dr. Daniel Coriu,

Președintele Colegiului Medicilor din România”

Există două mari probleme cu acest comunicat, pe care Iosefina le-a evidențiat în cadrul emisiunii. În primul rând, s-au demarat anchete disciplinare pentru că oamenii aceia s-au exprimat în calitate de medici cu privire la activitatea medicală pe care o desfășoară ei și alți medici, în condițiile în care invitațiile au fost deschise, dar acum cei care n-au participat și nu au vrut să coopereze vin să lanseze acuzații la adresa celor care au fost prezenți. În al doilea rând, au fost înaintate propuneri legislative pentru ca medicii să rămână fără dreptul de a-și exercita profesia dacă prezintă teorii care nu sunt validate științific. Aici este o mare controversă, întrucât jurnalista a mărturisit că și ea a publicat pe pagina sa de Facebook 450 de studii din cele 3000 postate de PubMed, oamenii au putut să le vadă, să le citească și să le analizeze, însă, la scurt timp, Facebook a decis să dea postarea jos pentru că a catalogat-o drept „dezinformare privind Covid”.

„Cine decide ce e validat științific? Validarea științifică o face dl. Daniel Coriu sau politicienii care au gestionat criza sanitară? Prin acest comunicat, domnul acesta riscă să creeze un precedent deosebit de periculos. Adică astăzi poate fi vorba despre dezinformare privind Covid, mâine poate fi vorba despre orice altceva și poimâine n-o să se mai poată exprima medicii cu privire la nimic și n-o să mai aibă libertatea profesională de a respecta jurământul depus”, a punctat Iosefina Pascal.

În continuare în spitalele din România nu te poți interna fără a face în prealabil teste Covid. Acesta este un exemplu clar de abuz, oamenii fiind privați de dreptul lor de a avea acces la sănătate, deși cetățenii plătesc pentru fel de fel de asigurări de sănătate.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background